TIMISOARA. Puzderie de prichindei in Parcul Copiilor, la marea inaugurare care a avut loc chiar de ziua lor. Micutii si-au luat mamicile si bunicile de maini si au navalit inca de la primele ore ale diminetii in parcul in care parintii lor si-au trait copilaria.
A fost multa zarva si agitatie de Ziua Copiilor la Timisoara. Daca de dimineata s-au plimbat gratis cu Tramvaiul Copiilor, micutii au ajuns in lumea lor odata ce au pasit in Parcul Copiilor, care a fost inaugurat vineri dimineata. Un sobor de preoti a fost slujba de sfintire, au fost eliberati porumbei in vazduh, iar candidatii la Primaria Timisoara si la Consiliul Judetean Timis si-au facut campanie printre copilasi, incercand sa le obtina voturile parintilor.
Cu zambete pe buze, sute de timisoreni si-au luat copiii sau nepoteii si i-au dus sa se joace in Parcul Copiilor. Inca de la intrare, au dat de un carusel plin de prichindei. Desi trebuiau sa gaseasca 22 de zone frumos amenajate, cu tematica specifica, au gasit doar cateva, si alea neterminate. Odata ce au trecut de carusel, micutii au fost invitati la dans, apoi sa se joace mini-golf. Cei care au obosit s-au putut odihni pentru cateva clipe in hamacuri, nu foarte mult, deoarece altii asteptau la coada.
Satul Indienilor a fost cea mai atractiva zona. Prichindeii s-au inghesuit sa se dea in canoe si sa intre in cabanutele de lemn de langa parau. Alaturi au dat Padurea Intunecata, un loc in care se poate trece dintr-o parte si alta a unei mlastini imaginare. Nu lipsesc din Parcul Copiilor nici jocurile de sah, toboganele sau cataratoarele. Pe Campania Neastamparatilor micutii pot face tumbe, iar in zona Albei ca Zapada se pot fotografia pe tronul imparatesei.
„Avem si o tema ecologica, cum ar fi cea cu mirodenii, cea cu plante exotice, cu diverse alte plante care vor creste in perioada urmatoare. In partea centrala, unde este fostul tunel, avem amenajat un loc mai deosebit, Satul indienilor, care are un traseu cu canoe, in care copiii pot sa aiba emotii cand ii ia valul si fac sinozitatile unui rau, inchipuit, de munte. Aici se vor dezvolta mai multe lucruri, in perioada care urmeaza satul va fi populat si cu alte jocuri de interes. Deocamdata avem casutele, avem caluteii, barcutele. In apropiere avem Padurea Intunecata. Se poate juca si sah, pentru ca avem 3 jocuri mai mari de sah, in perioada urmatoare urmand sa punem mai multe daca este interes din partea copiilor. Ne indreptam incetul cu incetul inspre zona in care avem cunoscutele tobogane. Ne apropiem de zona in care va fi amenajata o gara, din care va pleca trenuletul, dupa un program stabilit. Este tot acolo si zona elastica, farul cu tobogan dublu”, ne-a declarat Vasile Ciupa, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Timisorenii s-au aratat placut impresionati de cum arata noul parc al copiilor. Unii sunt de parere ca jocurile sunt exact ceea ce isi doreau pentru copiii lor, iar altii cred ca sunt prea putine jucarii instalate, raportat la marimea parcului.
„Parcul Copiilor face concurenta cu ceea ce am vazut eu prin strainatate. Am fost in Austria, la noi parca este mai fain decat la ei, stiti cum e, e al nostru. E pacat ca au intarziat atatia ani, dar mai bine mai tarziu decat niciodata”, ne-a spus un timisorean.
O alta timisoreanca este de parere ca toate jucariile arata minunat, insa crede ca trebuiau mai multe. „Eu mi-am crescut o nepoata in celalalt parc, acum vin cu altii. Este foarte frumos si asta, dar puteau totusi sa faca putin mai multe, pentru ca parcul este mare. Trenuletul asta este asa mic, inainte era unul mult mai mare, puteai sa ia si acum altul. Este foarte frumos amenajat, dar sunt mai multe chestii de pus pentru copii”, ne-a spus timisoreanca Maria Gheorghe.
Toate jocurile din Parcul Copiilor au fost aduse din Germania si din Elvetia. Cele mai scumpe au costat 450.000 de euro. Este vorba despre trenuletul cu 4 vagonase, Satul Indienilor cu barcute si cabanute, caruselul si alte 3 jucarii, printre care si un joc Yoyo, care inca nu au fost aduse de firma din Elvetia. In viitor se va mai cumpara inca un trenulet, mult mai mare si mai frumos.
Cladirea cu oglinzi trebuia sa fie transformata intr-un castel, insa timpul a fost prea scurt si mai este de lucru la aceasta. Momentan este parasita si este pastrata ca depozit de firmele care au amenajat parcul. Vasile Ciupa da asigurari ca aceasta va fi placata cu ziduri de cetate, urmand sa devina o cofetarie sau patiserie si un dispecerat, pentru cei care vor dori sa isi tina acolo zilele onomastice sau diverse sarbatori. La fel s-a intamplat si cu tunelul. Desi trebuia sa fie acoperit, acesta nu a suferit decat putine modificari. In viitor insa, reprezentantii primariei spun ca acesta va fi transformat intr-un tunel al groazei, intr-o tehnologie 3D sau 4D.
„Acest lucru inseamna o noua investitie, pe care o vom propune dupa ce o sa avem si oferta. In Europa sunt cateva astfel de zone de interes in care copiii pot sa vada lucruri deosebite. Deocamdata parcul este la inceput, sunt inca piese care se vor monta in perioada urmatoare. Terasa urmeaza sa fie concesionata odata cu instalarea noului consiliu local. Tot ceea ce se va face va fi in ton cu parcul, toate se vor incadra in zonele tematice asa cum au fost ele gandite”, ne-a declarat Ciupa.
Programul este stabilit de la 10:00 la 20:00, in fiecare zi, mai putin lunea, cand va fi inchis pentru curatenie. Politistii locali vor patrula tot timpul prin zona. Pe moment, accesul este liber in parc, insa dupa alegeri lucrurile s-ar putea schimba si s-ar putea pune taxa de intrare. Potrivit reprezentantilor Directiei de Mediu, in viitor se vor efectua lucrari si la gardul care inconjoara Parcul Copiilor.
Pana acum, in Parcul Copiilor s-au investit 8,8 milioane de lei, aproape 2 milioane de euro, bani luati din bugetul local. Lucrarile au fost efectuate de Horticultura, Drufec si Conselectrica. Parcul Copiilor a fost inchis timisorenilor inca din anul 2004, cand OPC a decis sa puna lacatul pentru ca jucariile nu mai prezentau siguranta pentru copii. Parcul Copiilor “Ion Creanga” a fost amenajat pentru prima data in anul 1858, sub numele de Parcul Franz Iosef.
Foto: Virgil Simonescu