Parlamentul Romaniei ia masuri cu privire la declaratiile facute de oficialii altor tari in legatura cu aderarea la Spatiul Schengen. Cele 2 camere legislative au decis sa adopte cate o declaratie oficiala. In documente apar ca dezaprobate deciziile unor parlamente dn UE.
Senatul a introdus pe ordinea de zi a sedintei de astazi adoptarea unei astfel de declaratii. Propunerea a fost formulata de vicepresedintele Senatului, Cristian Diaconescu.
„Parlamentul Romaniei ia act cu ingrijorare si dezaproba categoric deciziile luate in parlamentele nationale ale unor state partenere din UE privind blocarea tarii noastre privind aderarea tarii noastre la Acordul Schengen. Atragem atentia forurilor comunitare si tarilor membre ale Uniunii Europene in legatura cu faptul ca cetatenii romani sunt cetateni europeni, cu drepturi depline in spatiul comunitar, drepturi care rezulta din Tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, ratificat de fiecare dintre statele membre ale UE. Incalcarea drepturilor cetatenilor romani in spatiul comunitar reprezinta, in principal, o grava atingere a adusa principiilor fundamentale care stau la baza constructieie Europene si un act fara precedent”, se arata in declaratia propusa de vicepresedintele Senatului Romaniei.
In text se mentioneaza ca, asa cum rezulta din actele constitutive europene, precum si din Tratatul de aderare, Romania a indeplinit integral cele trei criterii de la Copenhaga – politic, economic si aquis comunitar – ca, de altfel, si pachetul de obligatii Schengen, preluat in cadrul juridic general al Uniunii Europene.
De asemenea, plenul Camerei Deputatilor a decis astazi sa convoace Comisia de Afaceri Europene, care urmeaza sa lucreze in paralel pentru a elabora o declaratie cu privire la aderarea Romaniei la Schengen.
Declaratia urmeaza a fi supusa, ulterior, votului plenului Camerei Deputatilor. Initiativa ca plenul Cameri Deputatilor sa adopte o astfel de declaratie a apartinut liderilor de grup, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.