Camera de Comert, Industrie si Agricultura Timis in calitate de partener al Proiectului Q-placements.Net, in colaborare cu Inspectoratul scolar Judetean Timis, a gazduit evenimentul intitulat „Parteneriat si networking in formarea profesionala la locul de munca”, dedicat promovarii si sustinerii politicilor privind mobilitatea fortei de munca.
Evenimentul a fost organizat in cadrul conferintei finale a Proiectului Q-placements.Net, finantat de Uniunea Europeana prin Programul Leonardo da Vinci si derulat de Camera de Comert si Industrie Terrassa (Spania) – partener coordonator impreuna cu organizatii partenere din tari europene (Belgia, Bulgaria, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania, Suedia).
„Camera de Comert, Industrie si Agricultura se preocupa sa promoveze tinerii si, daca acum cateva saptamani aveam un proiect care promova si sutinea tinerii inovatori, iata-ne astazi ca promovam si susinem elevii din anii terminali din scolile profesionale, precum si absolventii acestora. Este un proiect care reuneste 13 parteneri din 10 tari si care spunem noi ca a avut un rezultat pozitiv. Asta deoarece am reusit ca 26 de elevi, pe parcursul acestuia, sa se specializeze, sa faca practica la locuri de munca din aceste 10 tari. Scopul este de a crea o retea internationala europeana pentru companiile gazda, care se ocupa in mod special de formarea profesionala internationala a elevilor, a ucenicilor.” a declarat Florica Chirita, Director General CCIAT.
CCIA Timis, in calitate de partener al Proiectului, va sustine si promova reteaua Q-Placements.Net, prin servicii specifice: introducerea in baza de date europeana a intentiei de participare la un stagiu de plasare / mobilitati; completarea documentelor necesare; diseminarea interesului oricarui stagiar in randul firmelor interesate; negocierea stagiului de plasare in fuctie de profilul stagiarului si de nevoile companiilor; identificarea de suport financiar necesar stagiului de plasare.
„Ma bucur sa ma aflu la conferinta de incheiere, conferinta finala a proiectului Q-placements.Net deoarece acest proiect aduce o plus valoare formarii profesionale a tinerilor din tara. Stim ca am cam ramas in urma, in ultimii ani, in legatura cu pregatirea profesionala dar tindem sa recuperam ceea ce am pierdut pana acum, prin colaborare cu firme straine si prin angajarea Ministerului Educatiei Nationale in colaborarea cu factorii de conducere din alte tari. Cunoastem faptul ca, in Timisoara, avem implicate firme germane in formarea profesionala a tinerilor. In conditiile globalizarii la care, vrand-nevrand asistam, ne implicam in acest fenomen pentru a nu ramane pe dinafara. In aceste conditii asadar, este nevoie pe piata muncii de mai multa flexibilitate, de mai multa adaptabilitate si, implicit, de dezvoltarea capacitatilor de colaborare a celor implicati in aceste fenomene.” considera Cornel Petroman, inspector scolar general adjunct.
In cadrul conferintei au fost prezentate rolul mobilitatilor in dezvoltarea competentelor in procesul educational, precum si importanta parteneriatului in proiecte de mobilitate.
Printre povestile de succes in atragerea de resurse financiare si realizarea corecta a mobilitatilor se numara:
– Bune practici in implementarea proiectelor de mobilitati Leonardo da Vinci in scoala- Liceul Tehnologic Transporturi Auto Timisoara.
– Mobilitate Transnationala pentru Educatie Europeana si Anfajabilitate – Bune Practici la Colegiul Tehnica Ion Mincu din Timisoara.
– Elevi si profesori impreuna in experienta europeana – Colegiul Tehnic Emanuil Ungureanu
– Din scoala in viata prin formare inidtiala de calitate – Colegiul Economic Francesco Saverio Nitti, Timisoara
– Stagii europene de practica pentru competente si implicare activa in cresterea animalelor – Liceul Tehnologic Agricol Petru Botis Timisoara
– Formare de calitate pentru un viitor mai bun – Liceul Teoretic Traian Vuia, faget