TIMISOARA. Calvarul soferilor care trec in fiecare zi pe sub calea ferata de la Pasajul Jiul s-ar putea termina, dar nu mai devreme de anul viitor. Pasajul trebuie largit la 4 benzi, insa pentru asta e nevoie si de aprobari de la CFR.
Potrivit primarului Nicolae Robu, lucrarile vor fi efectuate cu bani din bugetul local si este foarte probabil sa inceapa anul acesta. Cu o conditie insa. Edilul recunoaste ca soferii traiesc un adevarat calvar in fiecare zi cand trec pe acolo.
„E foarte greu in zona Pasajului Jiul, este foarte foarte greu. In circa o luna avem termen sa primim proiectele si, de indata ce vom avea proiectele, vom trece la intocmirea caietului de sarcini si vom lansa licitatia pentru lucrarile de la Pasajul Jiul. Aceasta este prima lucrare pe care o abordam si o lansam pe venituri proprii. Vom vedea cand se termina toata documentatia, dar e vorba despre cateva milioane de euro. Bugetul Primariei Timisoara trebuie sa suporte lucruri esentiale, precum un pod peste Bega, subpasajul Jiul si subpasajul Piata Victoriei. Acestea sunt toate lucruri esentiale. Noi avem circa 100 de milioane de euro ca venituri proprii si trebuie sa putem da cateva zeci de milioane si pentru astfel de lucrari. De ce spun ca trebuie sa recurgem la bugetul nostru? Pentru ca pe alte filiele de finantare, cum ar fi proiectele europene, timingul este unul care nu ne poate multumi. La noii bani europeni, pe programele 2014 – 2020, nu se poate ajunge mai devreme de primavara lui 2016, cel devreme toamna destul de tarzie a lui 2015, nu se poate ajunge la bani, efectiv. Daca noi ne-am apuca de Pasajul Jiul abia in 2016, asta inseamna ca abia prin 2017 – 2018 l-am avea realizat. Or, nu cred ca Timisoara trebuie sa astepte pana atunci”, a explicat primarul Nicolae Robu.
Proiectantul estimeaza ca largirea pasajului Jiul va costa municipalitatea peste 8 milioane de euro. Robu este convins insa ca, in urma licitatiei, pretul va fi mult mai mic. Cert este ca, daca licitatia se desfasoara in conditii normale, Pasajul Jiul va intra in santier chiar de anul acesta.
„Atat este estimarea. La o licitatie, va spun pe baza experientei, probabil ca pretul coboara la circa 5 milioane de euro, nu am de unde sa stiu ce se intampla la licitatie. Dar experienta arata ca sunt scaderi semnificative, cu circa 30% fata de preturile de referinta stabilite de proiectanti. Daca licitatia se incheie cu succes, lucrarile incep anul acesta. Bani vom prevede in bugetul local, vom face rectificari, nu tinem de acum banii blocati, vom vedea dupa necesitati”, a conchis Robu.
Ramane de vazut cand va fi gata caietul de sarcini si daca licitatia va fi demarata la timp.