Opinia Timisoarei

Pasajul Solventul trebuie sa fie gata in ianuarie 2024. De la Craciun si pana acum s-a facut o parte din organizarea de santier. Video

TIMISOARA. La mai bine de un an si jumatate de la semnarea contractului cu constructorul, Primaria Timisoara a predat la jumatatea lunii decembrie 2021 amplasamentul pentru una dintre cele mai asteptate lucrari de infrastructura – Pasajul Solventul, pe sub 10 linii de cale ferata.

CITESTE SI: Din 1 mai, timisorenii se pot debransa de la Colterm. Consilierul local Dan Diaconu: Urmeaza o noua amenda pentru certificatele de poluare si ne indreptam cel mai probabil spre faliment

Contractul de lucrari (actualizare proiect tehnic si executie lucrari) a fost castigat prin licitatie de o asociere formata din Spic Internazionale (lider/ Italia) Pod-Proiect (Iasi)- Sylc Con Trans (Arad), cu alti 7 subcontractori. Cu alte cuvinte, 10 firme lucreaza pentru amenajarea Pasajului Solventul.

Imediat dupa incheierea sarbatorilor de iarna, muncitorii au trecut la pregatirea santierului.

A fost construita o platforma betonata pe care au fost amplasate, rand pe rand, containere modulare in care vor functiona birourile. Erau asteptate in scurta vreme si utilajele, care sa fie puse la primele sapaturi. Insa asta nu s-a intamplat inca.

Marturie stau imaginile filmate din drona zilele trecute in zona in care se va amenaja Pasajul Solventul.

Pasajul Solventul trebuie sa fie gata la finele lunii ianuarie 2024, astfel ca e de asteptat ca in aceste zile constructorul sa inceapa lucrarile in forta, mai ales ca si vremea este potrivita pentru interventii.

FOTO: Forum STPT

***

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Prin Pasajul Solventul va fi construita o linie de tramvai, amplasata pe axa drumului, care va face legatura intre linia de tramvai de pe Calea Bogdanestilor (aflata in curs de modernizare printr-un proiect pe fonduri europene) si o linie de tramvai noua pe strada Garii.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie 2020, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

Lucrarile vor cuprinde:
– Executia unui pasaj rutier inferior, perpendicular pe axul caii ferate, care va face legatura intre Calea Bogdaneştilor şi strada Garii şi include: o platforma cu o linie cale pentru tramvai amplasata in mijlocul carosabilului; cate 2 benzi de circulatie pe sens de o parte şi de alta a platformei tramvaiului; trotuare pietonale si piste pentru biciclisti amplasate pe ambele parti. Pasajul va avea o lungime de traversare pe sub liniile de cale ferata de 65 de metri(10 linii cale) si o lungime totala de 87,10 metri.
– Amenajarea bretelelor carosabile la pasaj prin amenajarea strazilor Cassian Munteanu si Barierei in perimetrul pasajului-carosabil si trotuare, amenajarea Caii Bogdanestilor-carosabil la 4 benzi de circulatie, linii de tramvai, noi locuri de parcare si un sens giratoriu in intersectia cu strada Garii, amenajarea strazii Garii, prin refacerea partii carosabile la 4 benzi de circulatie rutiera si linii de tramvai.
– Refacerea si extinderea retelelor de utilitati, alimentare cu apa, canalizare, retea electrica pentru iluminat public si sustinerea liniei de contact pentru tramvai.
– Amenajarea a 5534 mp de spatii verzi.

Cat priveste finantarea pentru pasaj, primarul Dominic Fritz a anuntat ca-si pune nadejdea deopotriva in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) si in programul national Anghel Saligny, intrucat municipalitatea l-a inscris in ambele. Costurile totale pentru realizarea Pasajului Solventul sunt de 132.200.000 de lei, adica peste 26 de milioane de euro.

Exit mobile version