TIMIȘOARA. Lucrările se intensifica în zona Gării de Nord pe tronsonul de Timișoara al magistralei de cale ferată Caransebeș – Lugoj – Arad care se modernizează cu bani europeni.
După ce, în decembrie, a pornit forarea celor 24 de piloni care vor susține noile construcții, și anume clădirea de călători auxiliară, pasarela centrală, precum și parcarea supraterană pe 3 nivele din vecinătatea noii incinte destinată călătorilor, acum s-a trecut la intervențiile pentru montarea primilor stâlpi de sprijin.
„În cadrul lucrărilor de modernizare de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronaț Triaj, în stația Timișoara Nord se desfășoară lucrări de legare a armăturilor precum și de turnare a betonului la primii 3 stâlpi de susținere a pasarelei centrale ce va uni actuala clădire de călători cu noua clădire situată în vecinătatea pasarelei.
Totodată au loc și lucrări de montarea palplanșelor la viitoarea parcare supraterană pe 3 etaje ce va fi construită tot în vecinătatea pasarelei centrale„, transmit reprezentantii CFR Infrastructura Timisoara.
Gara de Nord din Timișoara va deveni poate cea mai frumoasă din vestul României. Această va fi formată din 4 corpuri de clădire modernizate, peroanele vor fi complet schimbate, vom avea scări rulante, lifturi, bandă transportoare pentru bagaje și călători și o super pasarela care va asigura accesul de la tren direct către o parcare supraetajată plănuită în zona stadionului CFR, pe stradă Nera. Pasarela va fi prevăzută cu ascensor și covor rulant, iar de-a lungul ei vor fi montate automate de bilete.
„Aceste lucrări fac parte din proiectul de modernizare feroviară de pe Lotul 3 Timișoara Est – Ronat.
Datorită faptului că linia ferată străbate diametral orașul, era necesar să se dezvolte un proiect care să faciliteze accesul publicului călător din nordul orașului la transportul feroviar, printr-un portal nou.
Astfel, s-a proiectat construirea clădirii de călători 2, care va funcţiona complementar cu clădirea de călători existența și va fi amenajată pe două niveluri (parter+etaj). Ea va deservi publicul călător din partea de Nord-Vest a orașului și va face legătură cu actuală clădire de călători printr-o pasarela centrală având următoarea structura:
✔️Corpul 1 (acces pasarela) – va fi situat în holul central al clădirii de călători existente, iar accesul la acesta, se va face prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și unui lift;
✔️Corpul 2 (distribuţie peroane) – va fi situat deasupra celor 4 peroane intermediare dintre liniile 1-8, accesul la fiecare peron realizându-se prin intermediul scărilor fixe, scărilor rulante și lifturilor;
✔️Corpul 3 (zona de tranzit, așteptare și mic comerţ) – va fi situat deasupra liniilor 1T – 6T și va face legătură cu clădirea de călători 2;
✔️Corpul 4 (distribuţie spre stradă Nera) – va traversa clădirea de călători 2 fiind reprezentat de o pasarela închisă, cu acces din clădirea de călători 2, cu rol de distribuţie a publicului către stradă Nera și către parcarea supraterană„, explicau nu demult reprezentanții CFR Infrastructură Timișoara.
De la 1,3% realizare în luna ianuarie a acestui an, obiectivul de infrastructură dintre Timișoara Est și Ronat Triaj a trecut acum de 15 la sută.
Segmentul care traversează Timișoara are 13,86 km, 5 stații de cale ferată, 3 poduri, 3 podețe, 4 pasaje superioare, 5 pasaje inferioare.
Termenul estimat de finalizare a segmentului de cale ferată care traversează Timișoara este 2026. Lucrează Asocierea Webuild SPA-Participazioni Italia SPA-Salcef SPA.
În ceea ce privește celelalte 3 loturi din magistrala CFR, pe tronsonul Caransebeș – Lugoj s-a trecut la organizarea de șantier, iar primele intervenții vor începe cu reparații la liniile din triajul gării Caransebeș.
Lotul 2 Lugoj – Timișoara continuă să fie cel mai avansat, trecând de 25% realizare, iar pe lotul 4, Timișoara – Arad, se execută lucrări la terasamentele CF, pasaje și poduri (lucrările sunt avansate la podul de peste râul Mureș).
Va reamintim, întreaga magistrală Caransebeș – Lugoj – Timișoara – Arad, de 162 de kilometri, se reabilitează cu bani europeni prin PNRR, cu aproape 9 miliarde de lei, și a fost împărțită în 4 loturi. Fondurile europene trebuie cheltuite până la finele anului 2026.
La încheierea obiectivului de infrastructură, trenurile de călători vor putea prinde viteze mari, chiar și de 160 km/h, iar cele de marfă de 120 km/h.