TIMISOARA. Noul director al Inspectoratului Terirorial de Munca Timis, Pavel Kasai vorbeste, intr-un interviu, despre munca la negru, despre renuntarea la cartile de munca, dar si despre problemele cu care se confrunta institutia sa.
– Domnule Kasai ati ajuns inspector sef la ITM dupa niste adevarate peripetii. Prima data v-au picat la examenul scris. Abia la a doua incercare ati luat examenul. La momentul respectiv ati declarat ca a fost nedreapt rezultatul examenului. A avut cineva ceva cu dumneavoastra? Nu a vrut cineva sa ajungeti aici?
– Nu stiu ce sa zic… Eu am fost foarte bine pregatit din punct de vedere teoretic. Cunosteam foarte bine legislatia muncii. Eu cred ca am facut o lucrare bine cotata. Eu nu am reusit sa redau cuvant cu cuvant asa cum am inteles ca s-ar fi pretins, dar am scris esenta legislatiei in cuvintele mele in lucrare. Dar am fost depunctat. Am luat totusi al doilea concurs unde m-am pregatit mai bine si drept dovada am reusit sa iau acest examen.
–De ce v-ati dorit neaparat aceasta functie? Ca poate cineva s-ar fi descurajat dupa primul esec…
– Asa este… Eu sunt un luptator si nu am vrut sa cedez. Mi-am dat seama ca erau interese destul de mari pentru acest post foarte important in Ministerul Muncii. Eu am mai lucrat in Ministerul Muncii, am fost director la Agentia de Ocupare a Fortei de Munca. Mi-am dorit acest post pentru ca aici la ITM sunt lucruri mai concrete, ai mai multa legatura cu piata muncii. Eu sunt un om de actiune si cred ca aici pot sa fiu mult mai activ si mai eficient. Imi place mult munca de teren, imi place sa merg sa constat, sa indrum si sa ajut…
–Dar la un moment dat vi se promisese si un pot de ministru secretar de stat…
-Dupa primul examen, cand m-au cazut, membrii biroului permanent judetean al PSD au fost un pic nedumeriti, stiind ca m-am pregatit, mai ales ca am fost si singurul care am mers la concurs. Asa ca, pentru ca Timisul a obtinut rezultate foarte bune la alegerile parlamentare, BPJ-ul m-a propus ministru secretar de stat la ministerul muncii. La vremea respectiva s-a facut si o gluma, ca daca ajung ministru secretar de stat am sa-I examinez si eu pe cei care m-au examinat la examen sa vad cata legislatie stiu ei…
–Care sunt cele mai intalnite abateri de la legislatia muncii in Timis?
-De cand sunt aici vad ca cea mai mare problema o constituie munca fara forme legale de angajare, adica munca la negru cum se spune. Aici intampinam cele mai mari probleme. Amenzile sunt foarte mari, de la 10 la 20 de mii de lei. Noi am popularizat prin toate mijloacele aceste amenzi, pe site-ul nostru, prin communicate de presa, la toate intalnirile pe care le avem cu angajatorii. Rugam si pe aceasta cale pe toti angajatorii sa transmita Revisal-ul cu o zi inainte de inceperea activitatii de lucru a persoanei care urmeaza sa fie angajata. Acest lucru nu se intampla! Sunt situatii in care se incepe activitatea si abia in ziua respectiva se transmite revisal-ul. Asta este o forma de munca fara forma legale de angajare.
–Ma gandesc ca aveti si dumneavoastra putina intelegere… Daca un angajator a gresit cu 24 de ore nu e acelasi lucru ca si cand tine un muncitor la negru o luna sau mai mult…
– Sigur… Eu de la bun inceput de cand am venit aici am discutat cu toti inspectorii si i-am rugat si chiar am insistat sa fie atenti, sa nu faca abuzuri, sa nu exagereze si sa aplice sanctiuni direct proportionale cu abaterile. In principiu daca nu sunt abateri majore, la o prima abatere se lasa avertismente si un plan de masuri. Daca nu sunt duse la indeplinire aceste masuri, abia atunci aplicam amenzi.
–Cate cazuri de munca fara forme legale ati descoperit de la inceputul anului?
– Din ianuaire si pana acum am intreprins aproape 1800 de controale. Pe parcursul acestor controale am descoperit 182 de persoane care lucrau fara forme legale. E un numar destul de mare, pentru ca putem face un raport si sa spunem ca la o firma din 10 am gasit cel putin o persoana care lucra la negru. Tot le la inceputul anului am aplicat 3200 de sanctiuni, iar valoarea totala a amezilor este de peste 1,3 milioane de lei. De la inceputul anului am primit 477 de sesizari. Noi avem obligatia sa cercetam fiecare sesizare. Cele mai multe dintre acestea vizeza angajatori care nu mai platesc ultimul salariu unui angajat disponibilizat.
–Inteleg din ce spuneti ca cele mai multe sesizari vin dupa ce reclamantul a plecat de la firma pe care o reclama. De ce credeti ca se intampla asta?
-Le este frica sa faca sesizari impotriva unei firme unde lucreaza inca. Asta cu toate ca noi nu spunem niciodata ca avem o sesizare sau cine a facut sesizarea. Oamenilor le este frica sa faca sesizari impotriva firmei unde sunt angajati. Eu chiar vreau sa transmit un mesaj prin intermediul dumneavoastra: cei care au probleme la locul de munca pot sa se adreseze linistiti Inspecotratului teritorial de munca, pentru ca noi nu vom divulga niciodata numele persoanei care a facut vreo sesizare. Angajatii sunt protejati de lege din acest punct de vedere si noi asiguram confidentialitate totala privind identitatea lor.
–Cu ce a ajutat scoaterea din uz a cartilor de munca?
-La noi, in Timis, avem o situatie speciala. Fiind si un judet mare, noi avem inca peste 20 de mii de carti de munca la Inspectoratul de Munca. Noi rugam angajatorii si angajatii sa vina la noi si sa ridice aceste carti de munca. Decizia de a tine evidentele electronic ne ajuta foarte mult si pe noi dar si pe angajtori si angajati. Toate aceste carti de munca trebuia sa fie completate tot timpul si era multa birocratie. Acum cu ajutorul Revisal-ului totul este foarte usor si simplu.