Conform datelor centralizate, institutiile si companiile de stat „s-au lafait” anul trecut in cheltuieli, fara sa tina cont de politica de austeritate promovata de Guvern.
Astfel, au fost cumparate masini, aparate de aer conditionat, laptopuri, licente software, mobilier, telefoane mobile si servicii telecom in valoare de 175 de milioane de euro, la care se adauga alte cateva milioane de lei, bugetate de primarii pe fantani arteziene, statui si lumanari.
Cu acest bani s-a mai achizitionat si hartie xerox, pixuri, dosare, plicuri, bibliorafturi, cartuse toner, CD-uri si apa minerala.
Pe lista companiilor de stat care au incheiat asemenea achizitii se afla astfel si societati cu probleme financiare pentru care Guvernul a fost obligat de catre Fondul Monetar International sa instituie un sistem de monitorizare financiara, precum CFR Calatori si Metrorex.
Pe lista cheltuielilor apar si cateva achizitii mai „deosebite”:
– Romsilva a cumparat sosete cu 29.162 lei, atat pentru personalul silvic de teren, dar si de birou.
– Administratia Domeniului Public Ploiesti a cheltuit 150.000 lei pe lumanari
– Serviciul de Informatii Externe a avut nevoie de laxative si alte medicamente, in valoare de 87.278 lei
– Ministerul Apararii: mobilier, televizoare color, frigidere, uscatoare de maini si aspiratoare de 665.551 lei
– CFR Calatori: imprimante de 225.600 euro si instalatii climatizare, apa minerala, rechizite birou, hartie xerox, radiotelefoane, imbracaminte, sapun – aproape un milion lei
– Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat-ISCIR: 100 de laptopuri si licente de 504.200 lei
– Metrorex: sisteme informatice si apa minerala in valoare de 430.179 lei.
Pe de alta parte, in aprilie 2009, in urma negocierilor cu Fondul Monetar International pentru limitarea cheltuielilor publice, Guvernul a interzis autoritatilor si institutiilor publice sa mai achizitioneze, preia in leasing ori inchirieze autoturisme, mobilier si aparatura birotica.
Au fost acceptate exceptii doar pentru structurile nou-infiintate, proiectele finantate din fonduri externe nerambursabile si de cofinantare, precum si pentru obiectivele de investitii cu punere in functiune ulterioara.
Interdictia a fost mentinuta si in 2010 si prelungita pentru 2011.