TIMISOARA. Specialistii peisagisti din Timisoara trag de ureche specialistii din Primaria Timisoara, care ar fi taiat abuziv si ilegal copacii din intersectia Balcescu, odata cu reamenajarea. Potrivit Asociatiei Peisagistilor din Romania, Primaria Timisoara ar fi comis un adevarat „masacru ecologic”. Acestia cer justificarea motivului pentru care „se atenteaza la sanatatea timisorenilor, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori”.
„Trebuie mentionat faptul ca prin aceste defrisari abuzive sunt incalcate flagrant art. 5, 7 si 12 ale Legii nr. 24 din 2007 cu completarile ulterioare, iar intreaga amenajare contravine principiilor declarate ale Conventiei Europene ale Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania. Solicitam institutiilor responsabile de acest adevarat masacru ecologic justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori”, se arata in scrisoarea deschisa.
Va reamintim ca primarul Nicolae Robu a explicat vineri de ce s-a luat masura taierii tuturor arborilor din intersectie.
Iata mai jos scrisoarea deschisa trimisa de ASOP Romania Primariei Timisoara, Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului Timis, Garzii de Mediu si Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Timis:
„SCRISOARE DESCHISA – PRIVIND TAIERILE ABUZIVE DE ARBORI, CU OCAZIA AMENAJARII RUTIERE A PIETEI BALCESCU, TIMISOARA
Prin prezenta scrisoare, Asociatia Peisagistilor din Romania denunta in mod public taierile abuzive de arbori efectuate intre 13 septembrie si 24 septembrie cu ocazia amenajarii rutiere a Pietei Balcescu. Prin aceasta, ne alaturam multiplelor reactii critice la adresa acestui proiect din partea Ordinului Arhitectilor din Romania, Filiala Timis, a presei locale si a unor grupuri anonime de initiativa publica.
Intre aceste date au fost defrisati un numar de 5 frasini (Fraxinus sp.) maturi, cu varste peste 50 de ani si 15 salcami (Robinia sp.) maturi de pe strada Ciprian Porumbescu, 2 tei (Tilia sp.)maturi din fata bisericii catolice si un numar de 30 exemplare din speciile castan (Aesculus sp.), corcodus ornamental( Prunus pissardii), tei si frasin tineri aflati in scuarul din centrul Pietei Balcesu.
Propunerile de extrageri si taieri masive de arbori nu se regasesc in proiectul afisat pe pagina de internet a Primariei Timisoara. Considerand speciile tei, frasin si castan cu un indice apreciat de densitate de 1,0, salcam cu un indice de 0,7 si corcodus ornamental cu valoarea indicelui de 0,8, putem estima impactul negativ pe care interventia urbana mai sus mentionata o are asupra mediului ambient. Prin urmare, daca 1m³ de coroana volum standard cu indice de densitate 1,00 absoarbe aproximativ 9 g CO2 pe ora , numai in cazul celor 5 frasini defrisati, la o inaltime medie a coroanei de 8 metri, cu un volum total de 268 m³ , sunt absorbite in medie 144 kg CO2/zi eliberandu-se in atmosfera 25 kg de oxigen/ zi. De asemenea, trebuie mentionat faptul ca pe timpul verii, temperatura scade cu aproximativ 3-4 grade sub coroana acestor arbori, care au o inalta valoare ecologica, mai ales in mediul agresiv si poluat al orasului Timisoara. Mai mult, consideram foarte nociva solutia propusa de utilizare a imbracamintii asfaltice pentru suprafetele de circulatie pietonala si parcari. Acest finisaj este impermeabil nerealizandu-se circuitul apei in natura, inmagazineaza si emana caldura, ducand la uscarea arborilor si la cresterea costurilor pentru epurarea apelor meteorice prin scaderea infiltratiei in sol.
Trebuie mentionat faptul ca prin aceste defrisari abuzive sunt incalcate flagrant art. 5, 7 si 12, ale Legii nr. 24 din 2007 cu completarile ulterioare, iar intrega amenajare contravine princiipilor declarate ale Conventiei Europene ale Peisajului din 2000 precum si Cartei de la Leipzig din 2008, ambele documente ratificate si asumate de Romania.
Solicitam institutiilor responsabile de acest adevarat masacru ecologic, justificarea motivului pentru care se atenteaza la sanatatea cetatenilor orasului, iar spatiul urban este privat de beneficiile pe care le aduc acesti arbori.
Prin urmare, solicitam:
Primariei Municipiului Timisoara:
• Punerea la dispozitie spre consultare publica a documentatiei tehnice integrale privind proiectul „Reamenajare geometrie intersectie Piata Balcescu”, intrucat, la ora actuala pe pagina de internet a Primariei Municipiului Timisoara se gasesc doar planse aferente proiectului tehnic.
• Punerea la dispozitie a autorizatiei de defrisare eliberata de Directia de Mediu din cadrul Primariei Municipiului Timisoara, corelata cu studiul de Cadastru Verde 1999-2004 si cu legislatia de mediu in vigoare.
• Punerea la dispozitie spre consultare, a Registrului local al spațiilor verzi, conform art.12, alin. 1 si a strategiei vizand spațiile verzi intemeiata pe acest Registru, așa cum il prevad normele de aplicare ale Legii Nr.24/2007 cu completarile ulterioare.
Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului Timisoara:
• Punctul de vedere privind defrisarile si solutia tehnica a acestui proiect.
• Avizul de mediu aferent acestui proiect.
Garzii de Mediu Timis:
• Punctul de vedere privind modul in care s-a respectat legislatia de mediu in cazul acestui proiect, in special in privinta defrisarilor si interventiilor asupra spatiilor verzi existente.
• Aplicarea de masuri legale in cazul in care legislatia de mediu nu a fost respectata.
Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniul National Timis:
• Punctul de vedere privind acest proiect avand in vedere ca Piata Balcescu este inclusa in zona de protectie a ansamblului istoric TM-II-a-B-06109.
Timisoara, 07.10.2013
Presedinte,
Asociatia Peisagistilor din Romania
Ing. Peis. Alexandru Ciobota”