TIMISOARA. Candva era la marginea orasului, insa odata cu extinderea urbana, Penitenciarul Timisoara a ajuns chiar in buricul targului. De-a lungul timpului au fost voci care au pledat pentru mutarea puscariei insa sunt destule si argumentele ramanerii sale pe strada Popa Sapca. Le-a expus pe larg directorul Penitenciarului Timisoara, cms sef Georgica Alexeev, in INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro si Orasul Timisoara din studioul HDV.
CITESTE SI: Se amenajeaza prima puscarie in normele europene, nu departe de Timisoara
„Am argumente pro si contra. As incepe cu cele pro, pentru a ramane in oras, si va dau si o explicatie, desi stiu ca in spatiul public multa lume ar vrea penitenciarul mutat undeva la 200 de kilometri de oras, dar este in mod gresit inteles acest lucru. In primul rand Penitenciarul Timisoara era la marginea orasului cand a fost construit, si dupa el nu mai era nimic. Pe romaneste sa zic, eram inaintea multora. In alta ordine de idei, este o institutie care face parte din viata acestui oras. Nu putem exclude aceasta institutie. Asa cum politia, spitalele, centrele de plasament, scolile, gradinitele sunt pentru oameni in oras, aceasta institutie tot pentru oameni e. Persoanele private de libertate nu sunt teleportate din alta galaxie, sunt din randul nostru. Adica, slava Domnului, sunt vecini ai nostri, colegi ai nostri, poate prieteni care au ajuns in sistemul penitenciar. Privarea de libertate presupune izolarea de societate, nu stigmatizarea lor sau transferarea intr-un loc pustiu in care sa traiasca izolat„, a afirmat directorul Penitenciarului Timisoara in INTERVIURILE TIMISOAREI.
Jurnalistul Ciprian Voin de la opiniatimisoarei.ro a sustinut ca, din punctul de vedere al omului simplu, penitenciarul nu are aceeasi utilitate precum un spital sau o politie. Georgica Alexeev a explicat insa ca educarea detinutilor este facuta de catre specialisti si fete bisericesti care ar ajunge cu greutate la o distanta prea mare de oras. Iar la asta se adauga faptul ca munca celor aflati dupa gratii e foarte cautata iar beneficiarii trebuie sa ii transporte in fiecare zi.
„Interventia asupra persoanei private de libertate trebuie sa se faca prin scoala, prin biserica, prin relatia cu comunitatea, prin ONG-uri. Or, mutand penitenciarul in afara orasului, nu stiu ce biserica va veni sa stea de vorba cu detinutii la o anumita distanta. Noi, lucrand foarte mult cu detinutii, va dati seama ce ar insemna pentru institutii sau agentii economici sa se deplaseze cu masini in alte parti. Sa stiti ca in UE in proportie de 99% institutiile de acest fel sunt in orase. In Munchen exista in centru, in Viena e in centru, tocmai pe acest principiu. Daca vreti parerea mea personala, acolo unde exista chestiuni de maxima siguranta, cu infractiuni de o violenta deosebita, trafic international de droguri, jaf armat, poate infractiuni de terorism, acele categorii pot fi plasate undeva mai izolat, atat pentru siguranta cetatenilor, cat si pentru siguranta lor. Dar pentru infractiunile usoare, sau relativ usoare, care se afla in Penitenciarul Timisoara, orice izolare ar inseamna practic sa nu ii facem mai buni„, a precizat cms sef Georgica Alexeev.
Comisarul sef Georgica Alexeev, directorul Penitenciarului Timisoara, a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.
INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara si pe site-ul opiniatimisoarei.ro in fiecare joi seara de la orele 21.30.