TIMISOARA. Tot mai multi dintre timisorenii care au un caine sau o pisica, un papagal, un hamster, un porumbel sau o reptila apeleaza la pensiunile de animale in timpul in care sunt plecati in concediu.
Este mai comod sa nu duca grija animalului de companie si sa-l poarte peste tot pe unde merg. Mai ales daca trebuie sa plece cu avionul si sa parcurga distante lungi.
Pensiunile de animale reprezinta o alternativa tot mai folosita la lasatul „copilului de suflet“ in grija vecinilor sau a rudelor.
Asa se face ca pensiunile timisorene sunt pline ochi in aceasta perioada, ba chiar si luna august este rezervata la majoritatea dintre ele. Proprietarii cainilor sau ai pisicilor nu trebuie sa-si faca vreo grija nici in ceea ce priveste hrana.
Unele pensiuni le ofera numai mancarea adusa de client, pentru a evita situatii in care animalul nu se poate obisnui cu mancarea si se imbolnaveste, la altele este asigurata hrana, dupa indicatiile clientului: i se ofera animalului tipul de hrana indicat de client, la ora spusa de acesta, pentru a-i oferi „locatarului“ toate conditiile de acomodare.
Instructori dresori si medici veterinari au grija de animale daca acestea urmeaza un tratament care nu poate fi intrerupt in perioada in care stapanul este plecat in vacanta. Timisorenii au mai multe optiuni la dispozitie. Daca nu vor sa-si tina animalul de companie in Timisoara, in unele localitati din imprejurimile orasului exista pensiuni unde le pot lasa.
Preturile practicate de acestea variaza intre 20 si 35 de lei pe zi pentru ingrijirea cainelui. Medicul veterinar sta la dispozitia animelelor in caz de nevoie, iar conditiile sunt dintre cele mai bune, ne asigura proprietarii hotelurilor de animale. Unele dintre acestea le ofera animalelor si un nou look, tunzandu-le, spalandu-le etc.
Daca, bineinteles, clientul doreste acest lucru. Si, evident, contra cost. Pensiunile asigura cazarea, hrana si plimbarea cainelui pentru preturi ce variaza in functie de talia acestuia, de la 30 la 35 de lei pe zi. „Unii caini se obisnuiesc mai greu cu plecarea stapanului, dar dupa maxim doua zile nu mai plang dupa ei“, ne-a spus Sorin Stingu, reprezentantul unei pensiuni timisorene.
In unele locuri, tariful este diferit, in functie de animalul lasat in ingrijire. Astfel, daca pentru un caine pretul pe zi variaza intre 25 si 30 de lei, pentru o pisica i se cere stapanului 15-20 de lei, iar in cazul pasarilor si a reptilelor – 10-15 lei.
„Conditiile de acceptare in pensiune sunt urmatoarele: fiecare catel trebuie sa prezinte carnetul de sanatate cu vaccinarile la zi, inclusiv vaccinul antirabic, cu deparazitarile interna si externa efectuate cu cel mult 10 zile inainte de data la care doriti sa il lasati in pensiune. Deparazitarea externa trebuie sa se faca cu un produs ce are o remanenta de cel putin o luna de zile. Deparazitarea interna, cu un produs cu eficacitate asupra tuturor grupelor de paraziti intestinali. Catelele nu trebuie sa fie in calduri si nici sa nu intre in calduri in perioada in care raman in pensiune“, potrivit Luciei Buldur, reprezentanta altei pensiuni timisene.
Proprietarii care doresc sa-si duca animalele la o astfel de pensiune trebuie sa fie pregatiti, pe langa banii de cazare si de hrana, acolo unde este cazul, si cu un castron de apa si unul de mancare (este bine sa fie cele in care mananca de obicei acasa pentru a-l determina pe animal sa se obisnuiasca mai repede cu mediul strain si cu lipsa stapanului de care este atasat), o paturica sau salteluta daca are, o jucarie de care este atasat, zgarda, lesa, chiar si botnita daca este cazul, copie sau carnetul de vaccinare si copie carte de identitate a proprietarului.
„In sezonul de vara, pensiunea este plina. Avem cereri inca din timpul primaverii, mai ales clientii nostri mai vechi, care vin la noi in fiecare an, in concediul de vara sau in cel de iarna. Uneori mai avem locuri libere, dar de obicei in iulie si august, totul este ocupat“, recunoste proprietarul unei pensiuni timisorene.