Timișoara și Banatul au cunoscut de-a lungul timpului numeroase premiere. Timișoara a fost primul oraș european iluminat cu felinare electrice, aici a fost și primul canal navigabil din România. Tot la noi a apărut primul ziar din România, dar și primul ziar german din sud-estul Europei.
Fie că vorbim despre proiecte ale administrațiilor sau despre implicarea cetățenilor pentru comunitate, Timișoara a rămas un un oraș cu un potențial uriaș.
După Revoluție, din cauza fricii FSN-ului de Timișoara și de spiritul liber al timișorenilor, orașul a fost văduvit de bugetele generoase de la București și a fost obligat să-și găsească singur resurse de creștere.
Chiar dacă Nicolae Robu a câștigat alegerile în 2012 susținut de USL, atitudinea Bucureștiului nu s-a schimbat pentru că teama Bucureștiului de Timișoara este încă prezentă. Așa se face că Timișoarei i-au lipsit proiecte esențiale de infrastructură, în special în domeniile sănătății și educației.
În ultimii patru ani s-a recuperat mult din ceea ce nu s-a făcut în ultimul deceniu, astfel încât Timișoara să aibă o bază materială publică de la care să facă din nou un salt calitativ. Pentru că spiritul inovator și creativ se manifestă doar când nevoile esențiale sunt satisfăcute.
Prima dată după 1989
Construirea primei creșe și a primului liceu după 1989 în România a avut loc în administrația lui Dominic Fritz. În doar trei ani liceu Waldorf are o nouă clădire, cu peste 20 de clase, iar pe Bulevardul Bogdăneștilor a apărut o creșă. Alte 3 creșe noi sunt în diferite faze de realizare.
În timp ce cei mici au parte de noi corpuri de școală și de săli de sport – 8 săli de sport sunt în construcție, două sunt deja finalizate – nici seniorii nu sunt ignorați.
Clinica Baleno s-a modernizat, cu un nou corp dar și cu aparatură modernă. Chiar dacă nu este prima clinică de acest gen din țară, o unitate medicală modernă, bine echipată și cu tratamente avansate, marchează o premieră pentru Timișoara. Mai mult, Primăria Timișoara a semnat un contract cu Banca Mondială, pentru un nou spital municipal, monobloc și modern.
După 15 ani
Ultimul parc nou din Timișoara a fost Parcul Uzinei, inaugurat în 2009. Prin proiectul proaspăt implementat de bugetare participativă locuitorii din zona Lunei au reușit să facă dintr-un teren viran, un nou parc. Acum terenul abandonat este o zonă unde toată lumea se poate relaxa.
După 60 de ani
Chiar dacă nu ține de seria premierelor naționale, după 60 de ani Timișoara va avea un nou stadion. „Arena Eroii Timișoarei” din calea Buziașului, la care a început deja construcția.
Pentru prima dată în România
Timișoara face pași mari și în a scăpa de statul la ghișeu și de dosarul cu șine. De curând Primăria Timișoara a ajuns cea mai digitalizată primărie din România. Fie că vorbim de plata taxelor și impozitelor, de depunerea certificatului de urbanism sau acte pentru indemnizația copilului totul se poate depune online.
Viziunea administrației conduse de Dominic Fritz este una de asigurare a tot ceea le este necesar timișorenilor, iar pe această bază solidă Timișoara să facă un salt de dezvoltare care să o transforme într-un pol economic și de modernitate în România și în Europa Central Răsăritean. Să poată din nou să inoveze.