TIMISOARA. Jumatate dintre studentii de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara nu beneficiaza de mult-trambitata gratuitate pe mijloacele de transport in comun din Timisoara.
Recent, primarul Nicolae Robu anunta, ca un titlu de glorie, ca toti studentii din Timisoara vor putea circula, gratuit, pe mijloacele de transport in comun din oras. Edilul a facut aceasta afirmatie, fara sa se intereseze pe la universitati, in caz contrar ar fi aflat ca nu chiar toti studentii beneficiaza de aceasta gratuitate.
Concret, la Universitatea de Medicina si Farmacie ”Victor Babes” din Timisoara, doar studentii de pe locurile bugetate beneficiaza de gratuitate, in sensul ca li se deconteaza 50% din abonament la secretariatul universitatii si 50% la chioscurile RATT. Astfel, pentru a beneficia de un abonament compensat 100%, ei trebuie sa faca doua drumuri in fiecare luna: unul la secretariatul universitatii si altul la chioscul RATT.
Dar asta nu e tot. Doar jumatate dintre cei aproximativ 6.000 de studenti medicinisti beneficiaza de aceasta favoare. Cealalta jumatate, care reprezinta studentii medicinisti pe pe locurile cu taxa trebuie sa isi plateasca jumatate din abonament din buzunarul propriu, deoarece lor universitatea nu le deconteaza niciun leu.
Studentii sunt nemultumiti de aceasta situatie, avand in vedere ca, spun ei, sunt printre cei mai „plimbareti” dintre studentii din Timisoara, deoarece zilnic au cursuri la mai multe spitale din oras.
„Folosim foarte des mijloacele de transport in comun din Timisoara deoarece acum avem, de exemplu, un curs la Spitalul Judetean, iar peste doua ore avem un alt curs la Boli Infectioase, la Padurea Verde. Se intampla sa ajungem in 3-4 spitale zilnic, iar, asa cum se stie, spitalele sunt destul de departe unul de celalalt. Suntem nevoiti sa mergem cu mijloacele de transport in comun, chiar daca nu beneficiem de gratuitate, asa cum a anuntat primarul„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro un student la Medicina.
Situatia este cunoscuta de conducerea Universitatii de Medicina, insa acesteia nu pare sa ii pese prea mult.
„In cadrul contractului cu Ministerul Educatiei, acesta ne da bani pentru decontarea a 50% din abonamentele pe mijloacele de transport in comun pentru studentii de pe locurile bugetate. Restul de 50% din abonamente sunt acoperiti de Primarie. Cat ii priveste pe cei de pe locurile nebugetate… numai daca primaria le da 50%, ca sunt studenti„, a declarat Andrei Motoc, prodecan al Universitatii de Medicina din Timisoara.
De mentionat ar mai fi ca mai multe sectii de la Universitatea de Medicina din Timisoara nu au prevazut niciun loc bugetat, astfel ca studenti de la sectii intregi ale acestei universitati trebuie sa-si plateasca studiile si nici nu beneficiaza de gratuitate pe RATT.
Situatia de la Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” din Timisoara este una singulara, in oras. Celelalte universitati nu fac diferente intre studenti si le acorda tuturor gratuitati pe mijloacele de transport in comun.
„Trebuie sa fie student la zi si sa aiba sub 26 de ani. Aste e singura conditie pentru a primi gratuitate pentru un student de la Universitatea de Vest„, a declarat Florin Jurca, purtatorul de cuvant al UVT.
Aceeasi situatie se poate intalni si la Universitatea Politehnica din Timisoara, unde absolut toti studentii beneficiaza de gratuitate.
„Nu e nicio diferentiere la UPT. Prin cardurile studentesti Omnipass, cu totii beneficiaza de gratuitate pe mijloacele de transport in comun din Timisoara„, ne-a declarat Adina Palea, purtatorul de cuvant al Universitatii Politehnica din Timisoara.
Mai mult, Universitatea Politehnica a fost prima institutie de invatamant superior din Timisoara care a semnat deja cu primaria un protocol pentru asigurarea de gratuitati pentru studenti si in momentul cand fondurile de la Guvern, pentru decontare, vor fi epuizate.