Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari in cauza avand ca obiect comiterea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si fals intelectual fata de trei invinuiti, Lincu Vasile, Vilnei Florin Ilie si Negoita Voinea.
Sediul social al Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor Pro Lex, care este si locuinta liderului Vasile Lincu, este perchezitionat la aceasta ora de politisti, au declarat surse judiciare, potrivit carora masura a fost dispusa intr-un dosar de delapidare.
Prejudiciul ca urmare a delapidarii se ridica la 12 miliarde de lei vechi.
Tot marti au loc mai multe perchezitii la persoane si sedii care au sau au avut legatura cu sindicatul Pro Lex.
Presedintele Pro Lex, Vasile Lincu, a declarat ca nu are nimic de ascuns si ca pune la dispozitia politistilor toate documentele cerute. „Chiar in calculatorul pe care vor sa-l ridice vor gasi si dovezi exacte despre Regina, insa nu cred ca vor avea curaj sa publice numele, pentru ca este o persoana politica foarte importanta”, a declarat Vasile Lincu.
Lincu a subliniat ca, pana acum, a mai fost controlat de Garda Financiara, Inspectoratul Teritorial de Munca si Agentia Nationala de Administrare Fiscala, insa, afirma tot el, nu au iesit la iveala nereguli.
Procurori ai Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie efectueaza cercetari in cauza avand ca obiect comiterea infractiunilor de delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si fals intelectual fata de trei invinuiti, se precizeaza intr-un comunicat.
Urmarirea penala a fost inceputa in cauza fata de invinuitii Lincu Vasile si Vilnei Florin Ilie si Negoita Voinea, in cauza fiind efectuate acte de cercetare penala si fiind administrate probe pentru lamurirea cauzei sub toate aspectele. Astfel, s-a retinut in fapt ca in calitate de lideri sindicali in cadrul Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex”, Lincu Vasile si Vilnei Florin Ilie si-au insusit si au folosit diferite sume de bani, fara aprobarea organelor de conducere si fara descarcare de gestiune. Din cercetari a rezultat ca invinuitul Negoita Voinea a acceptat inregistrarea in contabilitate a operatiunilor fictive si a denaturat veniturile si cheltuielile sindicatului Pro Lex.
Cercetarile efectuate pana in acest moment procesual au mai relevat ca au fost incheiate de catre liderii sindicali contracte in numele Sindicatului Politistilor si Vamesilor „Pro Lex” si a fost consemnata receptia unor bunuri fara justificare in documentele contabile si fara descarcare de gestiune. De asemenea, probatoriul administrat a relevat ca au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul „drepturi de autor” fara indeplinirea conditiilor legale.
In cauza se efectueaza perchezitii domiciliare, cercetarile fiind continuate pentru stabilirea tuturor imprejurarilor de fapt si administrarea intregului material probator.