Procurorii fac miercuri 21 de perchezitii in mai multe judete si in Capitala la persoane suspectate ca au acordat pe bani certificate de revolutionar unor persoane care nu au avut rolul asumat in timpul evenimentelor din decembrie 1989. Si acestea din urma sunt vizate de perchezitii.
Intr-un comunicat remis presei de Parchetul General se precizeaza ca se efectueaza cercetari intr-un dosar penal avand ca obiect savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic de influenta, cumparare de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata.
Zeci de procurori si politisti din judetele Brasov, Bistrita Nasaud, Caras Severin, Vrancea, Ilfov si din Bucuresti au descins miercuri dimineata la domiciliile persoanelor cercetate si la sediile unor institutii publice.
Procurorii spun ca modificarea, in 2014, a legii 341/2004 pentru victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 a favorizat aparitia, atat la nivelul asociatiilor judetene de revolutionari cat si la nivelul unor institutii, „a unor persoane interesate sa promoveze actiunile revolutionarilor din tara, solicitandu-le acestora in schimb diferite sume de bani pentru obtinerea in mod fraudulos a titlurilor de ‘Luptator cu rol determinant’ in cadrul Revolutiei si, implicit, obtinerea ilegala a drepturilor banesti aferente”.
Cele doua institutii publice vizate sunt Comisia Parlamentara a Revolutionarilor din Decembrie 1989 – CPRD si Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 – SSPR.
Totodata, din probele obtinute pana acum reiese faptul ca mai multe persoane interesate sa obtina certificatul de revolutionar „au promis, oferit sau dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru altii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR si CPRD, care aveau influenta sau au lasat sa se creada ca au influenta asupra unor functionari din cadrul acestor institutii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe acestia sa indeplineasca, sa urgenteze ori sa intarzie indeplinirea unor acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca aceste acte contrar acestor indatoriri”.
Mai mult, procurorii spun ca „exista date ca o mare parte din totalul de 3.505 persoane care au obtinut pana in prezent titlul de ‘Luptator cu rol determinant in Revolutie’ nu indeplineau conditiile cerute de lege”, ci oferisera bani pentru obtinerea lor.
Persoanele din categoria „Luptator cu rol determinant in Revolutie” beneficiaza de drepturi banesti majorate fata de ceilalti revolutionari, in sensul ca au primit, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, pe langa drepturile acordate celorlalte categorii de revolutionari, o indemnizatie de gratitudine in valoare de 2.020 de lei/lunar.
„Nu stiam despre aceste perchezitii. Imi pare tare rau ca se intampla lucrul asta. Dosarele sunt toate la Minister si se putea vedea acolo daca au obtinut sa nu in regula documentele. Toate dosarele pe zona asta trebuie sa fie la Secretariat. Cand am fost eu, am sigilat dosarele, daca s-au desigilat pentru rol determinant, dosarele sunt acolo si se vad toate documentele si se vede daca intr-adevar meritau sau nu. Au fost luptatori remarcati, dupa care s-au dat cu rol determinant si dosarele pentru cei care au avut principalul rol au fost facute pana in 2005-2006-2007, dupa aceea doar s-au reverificat, deci n-au mai fost depuse documente. Documentele, daca cei de la PArchet doresc sa le vada, ar trebui sa fie toate complete la Secretariat, daca nu s-au distrus. Imi pare tare rau ca se intampla, mai ales ca suntem in noiembrie, aproape de momentele comemorative…imi pare rau ca se intampla asta„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Petrisor Morar, fost secretar de stat pentru revolutionari.
Revolutionarii din Timisoara sustin ca siatuatia este datorata, intr-o oarecare masura, si de Ordonanta 95, care a permis includerea mai multor orase in randul celor cu un rol determinant in cadrul Revolutiei din 1989.
„S-a deschis cutia Pandorei, odata cu Ordonanta 95, eu nu am fost un sustinator al acestei ordonante. Am zis ca nu este bine sa se intample asa ceva. S-a executat gresit aceasta ordonanta si daca cei care instrumenteaza au suspiciuni rezonabile in ceea ce priveste aceste aspecte, sa-si duca munca pana la capat. Imi pare rau pentru Adrian Sanda, este un coleg de-al nostru de Revolutie, dar mai multe chiar nu stiu in momentul asta. Am inteles ca au fost ridicate 3000 de dosare, acum n-as vrea ca mass media sa interpreteze gresit faptul ca au fost ridicate niste dosare sau ca sunt niste suspiciuni. Asta nu inseamna ca toate cele 3000 si ceva de roluri determinante sunt in culpa cu ceva. Adica sa nu ajungem in situatia in care, daca s-au gasit cateva cazuri de roluri determinante facute asa cum suspecteaza procurorii, sa nu intelegem acum ca Lorin Fortuna este vreun rol determinant sau Bacana sau eu stiu cine, care si-a meritat acest lucru, suntem certificati ilegal. Daca s-au comis infractiuni in aceasta zona, sa ancheteze, sa ii trimita in justitie si sa demonstreze culpa. Dar eu as face un apel la o atitudine moderata, nu toata lumea este sub suspiciunea de ilegalitate. Probabil ca s-a executat gresit aceasta ordonanta 95, s-a permis sa intre si alte orase, care nici macar in Legea 341, initiala, nu erau prevazute cu statut de orase in care s-ar fi produs ceva important. Unul dintre orase este Iasiul, unde au fost aruncate niste manifeste si toata lumea a interpretat ca acolo ar fi trebuit sa izbucneasca revolutia. Acum este bagat in lege si Iasiul, acolo unde au aparut cateva certificate cu rol determinant, care nici macar nu au fost vreodata certificate ca atare. Nu spun ca este ilegal ce s-a produs, ci este ceva nou. O alta introducere a fost a orasului Herculane, unde iar am ramas surprins. Din ce stiu eu, n-am auzit niciodata ca acolo sa fie niste oameni care sa fi avut vreun rol determinant. Aici, din primavara au iesit niste suspiciuni. Au aparut niste certificate cu rol determinant”, a spus pentru opiniatimsioare.ro Liviu Bacana, presedintele Asociatiei 16 Decembrie 1989 Timisoara.
Seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, Adrian Sanda, a fost ridicat de procurori.