TIMISOARA. S-a dat alarma vineri seara la Timisoara, dupa ce apeluri la 112 anuntau ca mai multe zone din Timisoara sunt acoperite de o perdea de fum. Totodata, mai multi cititori opiniatimisoarei.ro ne-au semnalat ca in diferite cartiere si-a facut aparitia o pacla stranie.
CITESTE SI: Mini tornada filmata langa Timisoara. Video
„Ora 18.00, aproximativ. Nu se mai vad bine turnurile de la CET, in Sagului. E asa ca un soi de ceata. Foarte ciudata, ca nu s-a lasat intunericul si nu se disting cladirile bine„, a spus un cititor opiniatimisoarei.ro.
„Nu cred ca e ceata pentru ca temperaturile au fost constante peste zi si nu prea avea cum sa se formeze. Nu s-a racit brusc. E cumva asa peste cartier, in zona Girocului stau. Nu miroase nici a fum, dar nu e nici ceata„, a adaugat un altul.
Autoritatile au intrat in alerta. Comisarii Garzii de Mediu au inceput verificarile pentru a stabili daca este sau nu vorba despre un fenomen de poluare si pentru depistarea sursei generatoare.
S-a luat legatura si cu Agentia pentru Protectia Mediului Timis, care a verificat daca statiile de monitorizare a calitatii aerului indica depasiri ale valorilor limita si a pragului de alerta. In urma cercetarilor s-au constatat depasiri la nivelul particulelor de suspensie, dar nu si la nivelul dioxidului de azot.
Au fost de asemenea verificate automonitorizarile de la CET Sud si CET Centru, insa nici aici nu au fost inregistrate valorile limita de emisie.
Reprezentantii Statiei Meteo Timisoara au transmis ca in zona se inregistreaza o perioada de calm atmosferic fara vant.
In actiune au intrat si specialistii CBRN ai ISU Timis, care au facut si ei masuratori cu aparatura din dotare, pentru determinarea calitatii aerului si au stabilit ca aceasta este in limite normale.
„Pana la acest moment, din datele detinute, se poate concluziona ca datorita calmului atmosferic, temperaturilor ridicate din ultimele zile, nu este favorizata dispersia poluantilor in atmosfera, ceea ce determina remanenta acestora la nivelul solului, sursele fiind cumulate (trafic rutier, incendii vegetatie, functionare centrale termice, activitati industriale, etc). Totodata acesta poate fi si un efect al schimbarilor climatice, ce reprezinta una dintre cele mai mari amenintari asupra mediului, si pentru a caror reducere fac eforturi comune toate autoritatile implicate„, au transmis reprezentantii Garzii de Mediu.