Plasticul in bucatarie trebuie folosit cu mare atentie deoarece, in special in contact cu caldura, dar nu numai, poate emana substante toxice, astfel incat, oricat de sanatos incercati sa mancati, acest lucru poate fi in zadar daca nu aveti grija ca bucataria si ustensilele sa fie unele care nu elimina toxine.
Substantele din banalul plastic
Cel mai periculos compus al plasticului este Bisfenolul A (BPA). Studiile facute de National Institute of Health din Statele Unite au aratat ca acesta poate contamina alimentele sau lichidele cu care intra in contact, daca sunt incalzite la microunde, daca intra in contact cu lichide calde sau acide.
Din pacate, inclusiv unele biberoane pentru copii contin BPA. Urmarile asupra sanatatii sunt destul de grave, chiar daca vorbim de cantitati mici de BPA ingerate: hiperactivitate si scaderea puterii de invatare, risc de obezitate, scaderea sistemului imunitar, probleme de fertilitate (afectiuni ovariene la femei si scade cantitatea de sperma la barbati), ajungand pana la diabet si cancer. BPA se regaseste in ustensile de bucatarie din plastic, in boluri, vesela.
Un alt compus plastic toxic este PVC-ul, in special cel care este folosit la fetele de masa. Acesta contine DEHA, un produs chimic care face plasticul flexibil, insa expunerea indelungata poate afecta ficatul si cauza cancer, cred specialistii. Nici clasicele PET-uri nu sunt sanatoase, refolosirea acestora duce la scurgeri de chimicale. Mai mult, ele nu pot fi bine curatate, iar spalarea acestora cu apa fierbinte duce la eliberarea unor substante chimice. De asemenea, daca sunt inghetate in congelator, pot elimina dioxina, o substanta extrem de toxica.
Cum scapam de plasticul din bucatarie?
Desi pare ca ne intoarcem la bucataria bunicii, este mult mai util si mai sigur sa inlocuiti vesela din plastic cu una din ceramica sau sticla. Farfuriile, bolurile sau vasele pentru frigider sa fie din aceste materiale.
La masa, renuntati la fata de masa din plastic si puneti una din material textil, chiar daca acest lucru inseamna ca o veti spala mai des. Veti castiga si din punct de vedere estetic, si va ajutati si sanatatea. Nici tacamurile nu trebuie neglijate, chiar daca vi se par practice cele din plastic, renuntati la ele si optati pentru cele refolosibile, din metal sau lemn.
Lingura de lemn sau un polonic din inox nu se demodeaza niciodata si sunt mai utile in bucatarie decat cele din material plastic, care in contact cu mancarea fierbinte vor elibera diferite substante. Nici tocatorul nu trebuie uitat, unul de lemn, desi este mai greu, va fi mult mai sigur decat cel de plastic. O alta masura pe care o puteti lua este sa alegeti obiectele fara BPA: cititi ce scrie pe obiectul din plastic pe care doriti sa il folositi pentru mancare, astazi multi producatori au scos BPA din compozitia plasticului, tocmai pentru ca este considerat nociv.
Atentie la antiadezivi!
Placajele antiadezive (gen Teflon) contin compusi fluorati numiti PFC (perfluorochemical), pusi astazi sub semnul intrebarii deoarece la o temperatura foarte mare, acestia ar putea sa emita gaze toxice. Daca folositi tigai sau oale acoperite cu antiadeziv, este mai bine sa le alegeti pe cele de calitate. Nu le incalziti goale si nici la temperaturi ridicate. In momentul in care vedeti ca sunt uzate sau alterate, aruncati-le imediat, sa nu riscati ca bucati minuscule de antiadeziv sa ajunga in mancare.