La Timișoara, a avut loc un eveniment care marchează finalul a doi ani de muncă, în cadrul proiectului ROOF. Acesta este dedicat persoanelor fără adăpost din oraș, cu implicarea Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara, și se bucură de sprijinul mai multor instituții și organizații non-guvernamentale de profil. Subiectul principal dezbătut în cadrul evenimentului a fost problema persoanelor care nu dețin un adăpost în mediul urban.
„Fenomenul persoanelor fără adăpost este doar o manifestare a problemelor mai profunde și un simptom al unei societăți cu dezechilibre sociale. Este nevoie să acționăm din timp, cu ajutorul unui sistem de susținere, pentru a ajuta persoanele cu venituri foarte scăzute. Împreună cu arhitectul orașului, lucrăm la o strategie pentru locuințele sociale, în cadrul căreia vrem să provocăm dezvoltatorii imobiliar să aloce o anumită parte a locuințelor pe care le vor construi în scopuri sociale, ca locuință accesibilă, ori printr-un sistem propriu, ori dându-ne nouă în administrare aceste locuințe și noi putem prin sistemul nostru, ca oraș, să le oferim mai departe celor care au nevoie de ele. Pe listele celor care au cerut deja locuință socială se numără câteva sute de persoane.” – a declarat Dominic Fritz, primarul orașului Timișoara.
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara este parteneră a proiectului, iar orașul Ghent este lider al acestuia. 12 organizații publice și private din Timișoara dezbat această situație și caută soluții pentru a diminua sau chiar elimina în totalitate fenomenul lipsei de adăpost. Dorind să execute o schimbare majoră, ROOF nu oferă doar găzduire temporară, ci pune în aplicare și modelul Housing First. Asta înseamnă asigurarea unei locuințe sociale și a unui suport din partea specialiștilor pentru persoana care primește noua casă.
„Proiectul ROOF este un proiect foarte drag sufletului nostru care vine în completarea serviciilor acordate pentru persoane fără adăpost de către Direcția de Asistență Socială Comunitară, în colaborare cu ONG-urile care oferă sprijin pentru persoane fără adăpost. Astăzi marcăm un eveniment extrem de important, cel de finalizare a proiectului ROOF cu plan de acțiune pe viitor, la care sperăm că se vor alătura atât ONG-urile, cât și persoanele din comunitate, persoane care doresc să schimbe mentalitatea cetățenilor vis-a-vis de problematica persoanelor fără adăpost.” – a declarat Emese Esztero, directoarea generală interimară a Direcției de Asistență Socială a Municipiului Timișoara.
Pe parcursul întâlnirii au fost prezentate poveștile și experiențele acumulate pe parcursul a doi ani de când această mișcare a luat naștere. În plus, au fost dezbătute și posibilele soluții și propuneri pentru a elimina fenomenul lipsei de adăpost.
„Ne-am propus să oferim alternative, inclusiv prin componenta de locuire. Sprijinim adulți, care sunt instituționalizați, să facă pasul în comunitate prin servicii licențiate tip locuință protejată. Sprijinim și persoane din comunitate cu dizabilități destul de profunde. Încercăm să venim cu alternative care să aibă sens din punct de vedere financiar și care să fie operaționale într-un timp relativ scurt. Astfel, am creat pentru moment două module de locuire, realizate din containere maritime recondiționate. Deja de o săptămână locuiesc acolo două persoane și urmează să fie construite încă trei module până la sfârșitul anului.” – a declarat Roxana Damaschin-Țecu, de la Fundația de Reabilitare Speranța.
În cadrul evenimentul, a mai putut fi admirată și instalația artistică numită Acasă pe pământ, creată de artiștii locali de la Artouching și prezentată de Maria Oroșan Telea, cu scopul susținerii combaterii acestui fenomen. Cei de la Teatrul Basca au pus în scenă, pentru prima dată, piesa de teatru Deasupra capului, care prezintă povestea de viață a unei persoane fără adăpost.
Mai multe informații despre proiectul ROOF, puteți găsi aici: https://socialtm.ro/roof/.