Opinia Timisoarei

Peste 1 milion de euro in pregatirea investitiilor la depozitul de deseuri nepericuloase de la Ghizela, in Timis

TIMIS. CJ Timis isi doreste ca in viitor colectarea deseurilor in tot judetul sa fie facuta mult mai corect si mai eficient si a lansat un proiect prin care pregateste documentatia necesara in vederea obtinerii unei finantari pentru retehnologizarea deponeului de la Ghizela.

Este vorba despre completarea si modernizarea unei infrastructuri in domeniul deseurilor, cu investitii care vor conduce la realizarea, la nivel judetean, a unui sistem integrat de management al acestora, prin care se vor atinge standardele de conformitate cu cerintele legislative in sectorul de mediu ale UE, precum si indeplinirea angajamentelor pe care Romania si le-a asumat prin Tratatul de aderare.

Proiectul urmareste dezvoltarea unui sistem durabil de management al deseurilor la nivel de judet, prin reducerea numarului de zone poluate, dar si cresterea standardelor de mediu si de viata, vizand, in principal, respectarea acquis-ului comunitar de mediu.

Obiectivul general al proiectului de Asistenta Tehnica este elaborarea documentatiilor tehnico-economice necesare in vederea depunerii cererii de finantare pentru proiectul: “Gestionarea eficienta a deseurilor in depozitul de deseuri nepericuloase din Comuna Ghizela, in vederea accelerarii tranzitiei spre economia circulara” pentru continuarea dezvoltarii infrastructurii de deseuri din fondurile europene destinate perioadei de programare 2014-2020.
Valoarea propiectului pentru realizarea documentatiilor este de 5 milioane de lei, adica 1 milion de euro.

In urma proiectului se vor elabora studii privind determinarea compozitiei deseurilor menajere, similare si din piete la nivelul judetului Timiş si studiu privind estimarea potentialului de colectare separata a biodeseurilor si a potentialului de compostare individuala la nivelul judetului Timis. De asemenea va fi elaborata documentatia tehnico-economica, faza studiu de fezabilitate, cu elemente de D.A.L.I., pentru fundamentarea investitiilor, pentru care se solicita finantarea nerambursabila.

Pentru finantarea proiectului de retehnologizare CJT spera sa obtina fonduri UE, 45 de milioane de euro.

Mie imi este clar ca, daca in clipa de fata nu constientizam ca trebuie sa ne ocupam de sortarea deseurilor, vom ajunge sa platim foarte mult. De ce? Pentru ca, daca eu acasa nu sortez cum trebuie si pun deseul in pubela neagra, cineva va trebui sa intervina sa sorteze cat de mult se poate din acel deseu. Doi: daca deseul nu este sortat cum trebuie sau este contaminat, ar putea sa ajunga pe celula, popular vorbind, sa il ingropam, ceea ce in final va ridica enorm costul deseului, costul de depozitare pe celula. Multi dintre cetateni, nu spun ca toti, nu inteleg c, in momentul in care eu am scos pubela din curte sau din casa nu mai am nicio problema, nicio responsabilitate. Deseul, pana in momentul in care este ridicat de operator, este deseul cetateanului.

Dar si dupa ce deseul pleaca spre Ghizela, e un sistem intreg: vorbim despre operator care colecteaza, vorbim despre statiile de sortare sau statia de transfer care preia si sorteaza sau transfera deseul respectiv si vorbim de statia de deponeu de la Ghizela unde ajunge tot deseul menajer din judetul Timis pentru ca acolo se sorteaza si se poate sorta si se depune pe celula. Tot deseul din cadrul judetului este gestionat in interiorul judetului. Ceea ce vrem noi sa facem cu acest proiect este sa retehnologizam tot ceea ce inseamna Ghizela, sa mergem inspre o directie in care nu mai depunem atat de mult deseu pe celula. Ceea ce ne cere Uniunea Europeana„, spune Cristian Mos, vicepresedintele Consiliului Judetean Timis.

Exit mobile version