Opinia Timisoarei

Peste 1 milion de euro pentru 2.214 mp de pamant si case. Au fost aprobate exproprierile pentru terenurile pe care se va construi candva Podul Solventul

TIMISOARA. Au fost aprobate prin vot de catre Consiliul Local Timisoara exproprierile de peste 1 milion de euro necesare pe traseul care va lega in viitor Pasajul Solventul de cartierul Dambovita.

Vorbim despre segmentul pe care se va construi un nou drum, respectiv un nou pod peste Bega.

CITESTE SI: Va avea lift panoramic si va imbraca haine noi. Inca o cladire din Piata Libertatii din Timisoara se va intoarce la frumusetea de odinioara cu aproape 3 milioane de euro 

Pentru amenajarea podului e nevoie de 2.214 mp teren, din care pe 550 se afla si constructii. Traseul de drum din cartierul Dambovita pana la pod, respectiv de la pod pana la viitorul Pasaj Solventul, care insumeaza 2,5 hectare, apartine Primariei Timisoara.

8 timisoreni si o firma vor primi peste 1 milion de euro pentru proprietatile lor.

Exproprierea terenurilor necesare pentru construirea podului Solventul este realizata in baza Legii nr. 255/2010, iar procedura include o suprafata de 2.214 mp si constructiile aferente, care au o suprafata totala de 550 mp.
Acestea se afla in proprietatea a opt persoane fizice si a unei persoane juridice. Suma pe care o va primi fiecare proprietar a fost stabilita de un expert independent, membru al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania, prin raportare la grilele notariale, la care s-a adaugat un prejudiciu, potrivit legii. Valoarea totala a despagubirilor pentru terenul intravilan se ridica la 1.426.663,96 lei, iar valoarea totala a despagubirilor pentru constructii este de 4.403.516,20 lei. Sumele vor fi supuse aprobarii Consiliului Local si vor fi suportate din bugetul local„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Consilierii locali ai PSD si PNL, Radu Toanca si Dan Diaconu, au vrut sa stie daca exista bani pentru aceste exproprieri, respectiv daca pasul a fost facut la timp, procedural. Au primit asigurari din partea conducerii primariei ca da, ca pot fi facute plati cel putin pana la inceputul anului viitor si ca indicatorii tehnico-economici vor fi supusi votului in scurt timp, iar in proiectare este prevazuta cheltuiala cu exproprierile de la bugetul local, ce ar putea fi recuperata prin fonduri europene, intrucat va fi ceruta finantare pentru intreg proiectul.

Proiectul a fost aprobat in unanimitate de catre cei 21 de consilieri prezenti.

Potrivit legii, exproprierea se realizeaza pe baza sumelor aprobate de Consiliul Local, iar investitia poate demara, astfel ca eventualele procese generate de nemultumirea privind despagubirile nu vor afecta derularea lucrarilor.

La viitorul Pasaj Solventul, prin care masinile si tramvaiele ar fi trebuit sa treaca inca din iarna trecuta, se lucreaza la cheson, acea piesa de mari dimensiuni cu ajutorul careia se va realiza strapungerea pamantului de sub cele 10 linii de cale ferata. Conform primariei, confectionarea chesonului a ajuns la jumatate iar operatiunea de strapungere ar putea incepe in noiembrie.

Exit mobile version