TIMISOARA. Programul Bright Cityscapes (BCS), organizat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER s-a incheiat, după 10 luni de activitate cu public, cu rezultate extrem de mulțumitoare. Parte a agendei Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, BCS s-a remarcat în contextul anului cultural, fiind singurul program care a exploatat cultural tema industriei orașului, a dezvoltării urbane, designului și digitalizării, subiecte lăsate, de regulă, doar în seama experților, departe de publicul larg. Programul a reușit să se bucure de interesul a peste 10.000 de participanți la expozițiile, conferințele și worshopurile sale.
Ambițios să transfere către timișoreni – studenți, elevi, profesioniști creativi, angajații fabricilor și a foștilor angajați acum la vârsta pensionării, decidenți din business și administrație, o imagine cât mai limpede a situației economice a orașului, BCS a debutat cu un studiu aprofundat asupra industriei orașului, realizat de echipa de cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, condusă de sociologul Norbert Petrovici.
Studiul, accesibil oricui interesat pe site-ul programului, prezintă o Timișoară puternic industrializată, aflată în prima linie a dezvoltării, de-a lungul a 200 de ani. În prezent, Timișoara este al doilea oraș ca investiții străine, după București, iar județul Timiș conduce detașat clasamentul național al veniturilor provenite din exporturi.
De-a lungul celor 10 luni, Programul BCS a contribuit la agenda Capitalei Culturale cu trei expoziții, dintre care una – „Semnalizatoare – Designul nu este un Panou de Bord” a reunit creația a 11 designeri străini și români și a patru cercetători ai UPT, într-un proces de colaborare unic, între designeri și cercetători.
Pe lângă evenimentele expoziționale derulate la FABER și în spațiul ARChA – UPT, programul BCS a creat un workshop pentru studenții UPT și studenții a două prestigioase facultăți europene – Academia de Design Eindhoven (NL), Facultatea de Arhitectură a TU Delft (NL). Colaborarea interuniversitară s-a finalizat cu expoziția “Atlasul Distanțelor”.
Patru serii de conferințe, susținute între februarie și noiembrie, cu invitați – nume influente din lumea designului și a arhitecturii precum Aric Chen, director al Nieuwe Instituut din Rotterdam, Saskia van Stein, directoarea Bienalei de Urbanism de la Rotterdam și Joseph Grima, directorul de creație al Design Academy Eindhoven au amplificat conversația despre importanța designului ca disciplină necesară în dezvoltarea economică, socială și culturală a Timișoarei.
Programul BCS a fost conceput de curatoarea Martina Muzi, designer și profesoară de design la Academia de Design Eindhoven.
Loredana Gaiță, coordonatoarea Programului BCS din partea UPT concluzionează: “Toate componentele programului ne-au demonstrat că rolul universității în comunitate este mult mai larg decât ne-am aștepta. Aceste eforturi ne-au oferit o nouă încredere în misiunea noastră de a facilita inovația care se petrece la intersecția între competențe și de a propune contexte prin care cunoașterea produsă în universitate să ajungă și să creeze utilitate în diverse zone ale societății.”
Coordonatoarea din partea FABER, Oana Simionescu, evaluează experiența celor 10 luni de BCS: “Am creat un context prin care talente locale și internaționale au lucrat împreună, s-au inspirat unele de la altele și împreună cu toți contributorii – designeri, cercetători am arătat marelui public și decidenților un potențial de design ca axă de dezvoltare urbană și economică, care ne oferă un parcurs limpede pentru viitor. Și foarte important, am crescut în această perioadă, ne-am dezvoltat o serie capacități împreună cu UPT – de gândire, colaborare și implementare care reprezintă un rezultat cu rezonanță pe termen lung. Prin program, FABER și-a întărit misiunea autopropusă la fondare de a demonstra comunității relevanța industriilor creative pentru dezvoltarea orașului.”
Elemente importante ale programului BCS – studiul, interviuri cu designeri și cercetători și curatorea sunt accesibile pe website-ul: http://brightcityscapes.eu/en.
Programul Bright Cityscapes a fost finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Flex și Fundația Alber și realizat cu sprijinul partenerilor precum Azur România, Banca Transilvania, Continental România, Flex România, Hamilton Central Europe, Honeywell, Nokia România, Vivalia Real Estate și Autonom.
Universitatea Politehnica Timișoara, universitate de cercetare avansată şi educaţie, este una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. În structura Universităţii Politehnica Timişoara sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.
În 2023, UPT a lansat platforma Campus Creativ pentru a coagula energia creativă și a susține multidisciplinaritatea atât în procesele didactice, cât și spre publicul larg.
FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER.
Calitățile arhitecturale ale spațiului FABER s-au bucurat de recunoaștere internațională în cadrul premiilor New European Bauhaus 2020, clădirea FABER devenind finalistă la categoria “Clădiri renovate în spiritul circularității”. Arhitecții clădirii – echipa FOR au fost nominalizați la prestigiosul Premiu european pentru arhitectură, Mies Van Der Rohe și premiați în cadrul Bienalei de Arhitectură BETA 2022.