TIMISOARA. Perchezitie a procurorilor europeni la Agentia pentru Dezvoltare Regionala Regiunea Vest Timisoara, organism care gestioneaza acordarea de fonduri europene pentru judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara, dar si la alte peste 150 de adrese din Timisoara.
La ADR Vest, procurorii institutiei condusa de Codruta Kovesi ridica documente privind 6 firme care au accesat bani europeni sau au incercat sa obtina finantari.
Anchetatorii vorbesc de fraude pentru obtinerea de finantari din fonduri europene de peste 5 milioane de euro.
UPDATE: Reprezentantii ADR Vest transmit ca actiunea procurorilor nu vizeaza Agentia pentru Dezvoltare Regionala Vest si nici angajatii acestui organsim.
„Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica si obtine documente privind finantarea din fonduri europene a 6 societati comerciale care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investitii 2.1A-Microintreprinderi.
Dintre acestea, cinci proiecte sunt in implementare, iar unul a fost respins.
Mentionam faptul ca vizita reprezentantilor Parchetului European nu a vizat si nu vizeaza activitatea Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Vest si nici a persoanelor angajate in cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finantari, documente care sunt doar in posesia ADR Vest. In acest sens, angajatii ADR Vest au pus la dispozitia reprezentantilor Parchetului European toate documentele solicitate„, transmit reprezentantii ADR Vest.
Peste 150 de perchezitii la Timisoara
In total, procurorii de la Parchetul European fac 160 de perchezitii in Romania, intre care 155 numai la Timisoara. O descindere are loc si in Austria. Procurorii sunt pe urmele unei grupari care, prin firme fictive, in ultimii ani, ar fi fraudat fonduri de 5 milioane de euro prin diferite programe.
„Astăzi, 28 iunie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului European (EPPO), desfășoară o operațiune pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fraudarea de fonduri europene și naționale și spălare de bani.
În cadrul acestei acțiuni, vor fi 160 de percheziții domiciliare în România și Austria, sub coordonarea Parchetului European (EPPO) din România, inclusiv la locuințele unor funcționari publici și sediile unor instituții publice.
De asemenea, aproximativ 30 de persoane vor fi conduse la audieri.
Ancheta vizează un grup infracțional organizat, care, din 2017, ar fi înființat, în mod fictiv, peste 150 de firme, în numele cărora ar fi obținut, în mod fraudulos, finanțare europeană și națională.
Proiectele respective ar fi constat, în principal, în achiziții de utilaje/bunuri pentru desfășurarea activităților curente ale societăților, achiziții care trebuiau dovedite cu documente justificative, emise de furnizori.
Astfel, pentru implementarea proiectelor și obținerea fondurilor, persoanele bănuite ar fi folosit documente false, inexacte sau incomplete, ar fi întocmit diverse facturi de achiziții de mijloace fixe, utilaje/bunuri, în mod fictiv, de la societăți care nu ar fi desfășurat niciun fel de activitate și pe care tot ele le-ar fi controlat.
Totodată, în cele mai multe dintre situații, utilajele/bunurile ce figurau ca fiind achiziționate în cadrul proiectelor nu ar fi fost cumpărate în realitate, aceleași utilaje/bunuri fiind folosite în cadrul mai multor proiecte, inclusiv prin modificarea seriei sau culorii acestora.
Sumele obținute din bugetul Uniunii Europene și bugetul național de către respectivele societăți ar fi fost retrase, de regulă, în numerar de la ATM-uri, de către diverse persoane din anturajul liderilor grupării, după care ar fi fost remise acestora. În continuare, sumele ar fi fost folosite pentru achiziționarea unor bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite.
Până în prezent, în cauză a fost estimat un prejudiciu de peste 5 milioane de euro.
Suportul de specialitate este asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.
La acțiune participă polițiști ai Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și structurilor subordonate, dar și din cadrul Direcției Generale Anticorupție și structurilor subordonate.
Activitățile beneficiază de sprijinul jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române, Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș„, transmit anchetatorii.
UPDATE: In urma actiunii procurorilor europeni la Timisoara, 12 persoane au fost retinute.