TIMISOARA. De la inceputul anului si pana acum, in capitala Banatului au fost omorati, conform Legii eutanasierii, 315 caini fara stapan adunati de pe strazi, sustin reprezentantii Primariei Timisoara. Potrivit acestora, alti 300 de caini au murit din alte cauze: fie au fost loviti de masini, fie erau bolnavi.
In adapostul societatii de ecarisaj aflat langa localitatea Sag se afla in prezent 360 de caini, potrivit informatiilor obtinute de la primarie. Numarul adoptiilor a crescut si el: de la inceputul anului si pana acum au fost ridicati din adapost 400 de caini. Nu a fost insa nicio adoptie la distanta.
„Au fost 315 decizii de eutanasiere, de la inceputul anului, conform legislatiei. Au fost puse in aplicare toate. In momentul de fata avem in adapost aproximativ 360 de caini si au fost aproximativ 300 de mortalitati in afara de deciziile de eutanasiere. Ce reprezinta aceste mortalitati? Cadavre ridicate de pe domeniul public, caini loviti de masini, sunt si situatii de acest gen, si caini adusi intr-o stare din punct de vedere sanitar-veterinar avansata a unor boli de care sufereau. Acesta a fost numarul. Au fost aproximativ 400 de adoptii de la inceputul anului, niciuna la distanta”, ne-a declarat Adrian Bere, seful Directiei de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.
Contractul cu societatea de ecarisaj a expirat la Timisoara, municipalitatea incepand demersurile pentru o licitatie care sa desemneze o noua firma care sa gestioneze populatia canina din oras. Potrivit caietului de sarcini, firma va plati despagubiri timisorenilor care sunt atacati de maidanezi pe strazile din oras. Primarul Nicolae Robu sustine ca inca se fac eutanasieri, desi contractul este expirat.
„Dam drumul la licitatia pentru contractarea operatorului de gestiune a populatiei canine. Se mai fac eutanasieri, a continuat gestiunea populatiei canine de catre Danyflor si in aceasta perioada de cand a expirat contractul”, a spus Nicolae Robu.
Danyflor lucreaza cu titlu gratuit, sustin reprezentantii primariei. Peste 60 de eutanasieri s-au facut cu banii Danyflor. Pana cand va fi gata licitatia, gestionarea populatiei canine va fi atribuita direct unei firme.
„Ieri (n.r. marti) au fost depuse ofertele pentru atribuirea directa pana in 30.000 de euro, pentru gestionarea populatiei canine pana cand este gata licitatia. Licitatia publica deschisa este pusa pe SEAP, ultima etapa este cea electronica, dar va dura cam 2 luni. Acum se face atribuirea directa, cum prevede legea, ca sa nu fim descoperiti, pentru ca nu putem functiona asa pana cand este finalizata licitatia. Comisia va delibera in cateva zile. Deocamdata, Danyflor toate activitatile le face cu titlu gratuit, incepand din luna februarie”, ne-a explicat Adrian Bere.