TIMISOARA. Peste 4000 de oameni sunt asteptati in nu mai putin de sase sectii de votare pentru a-si spune pararea. Totul se va intampla duminica aceasta, intr-un cadru legal.
Asadar, locuitorii orasului Ciacova din judetul Timis sunt chemati la urne pentru a-si exprima pararea: Ciacova ramane oras sau se intoarce la statutul de comuna?
Sase sectii de votare, intre care doua la Ciacova (una la primarie si alta la liceu), iar restul in satele apartinatoare au fost organizate si vor fi deschise intre orele 7.00 si 23.00.
In Ciacova sunt 4.480 de alegatori cu drept de vot. Ei vor trebui sa raspunda cu „Da” sau „Nu” la urmatoarea intrebare: „Sunteti de acord cu revenirea localitatii Ciacova la statut de comuna?”
De ce s-a ajuns la aceasta situatie? Din cauza impozitelor prea mari si a neaccesarii de fonduri europene pentru dezvoltarea Ciacovei.
„S-a ajuns la aceasta situatie datorita impozitului mare la inceputul anului fiscal, in special cel din Ciacova, datorita noului Cod Fiscal, care spune ca pe langa casa, curte etc oamenilor li se impoziteaza suplimentar, celor care au gradina, 400 metri din gradina, ca si constructie. Am ridicat aceasta discutie in Consiliul Local si consilierii au fost de acord sa organizam referendum”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro primarul orasului Ciacova Petru Filip.
In plus, spune edilul, nu s-au putut atrage bani europeni.
„In exercitiul bugetar 2007 – 2013 orasele nu au fost eligibile pentru investitii in infrastructura rutiera. Nici in noul exercitiu bugetar nu sunt, daca nu au transport urban„, a mai spus Filip.
Petru Filip este primar al orasului Ciacova din anul 2008, iar de atunci si pana in prezent a bifat introducerea in localitate a canalizarii si construirea unei statii de epurare, realizate de catre Aquatim. Acesta este singurul mare proiect facut in Ciacova, in cei 8 ani de mandat.
Localitatea Ciacova a devenit oras in anul 2004 in baza unei legi care permitea pe atunci comunelor cu cel putin 10.000 de locuitori sa devina orase.