TIMISOARA. Un birou de arhitectura din Cluj este cel care va lucra la proiectarea Centrului de Arta, Tehnologii si Experiment din Timisoara, programat drept cel mai important proiect si principala mostenire ce va ramane orasului, dupa anul in care Timisoara va fi capitala europeana a culturii.
„Este un proiect de lunga durata. Felicit primaria Timisoara si OAR pentru ca au colaborat extraordinar de bine ca sa se ajunga in aceasta etapa, printr-un concurs de solutii si pentru a demara, de acum, ceea ce va deveni MultipleXity. Este pricipala mostenire a Capitalei Europene a Culturii, una importanta pentru oras, dar si pentru regiune, Romania si Europa. Va fi un centru cu functiuni multiple, unde se vor imbina arta, tehnologia si inovatia si unde vor fi invitati artisti, arhitecti, dar si reprezentanti ai altor industrii culturale si creative sa expuna, sa lucreze si sa atraga cat mai multi vizitatori, atat din oras cat si din intreaga regiune. Noi, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021, am inceput deja o serie de proiecte, de activitati, impreuna cu partenerii nostri, in spatiile de acum, respectiv la Muzeul Corneliu Miklosi, anul trecut au avut loc cateva proiecte comune, cu partenerii nostri, tocmai pentru a oferi timisorenilor un preview a ceea ce poate sa devina la scara mult mai mare MultipleXity pentru viitor”, a spus Simona Neumann, presedintele executiv al Asociatiei TM2021.
La concursul de solutii organizat de Primaria Timisoara si Ordinul Arhitectilor din Romania s-au inscris 28 de proiecte, iar primele trei clasate au fost premiate.
O firma de arhitectura din Cluj deseneaza MultipleXity
Castigatorul marelui premiu, de aproape 3 milioane de lei, este Biroul Individual de Arhitectura Serban Daniel Lucian, din Cluj, care trebuie sa intocmeasca proiectul pana cel tarziu in toamna.
MultipleXity, asumat prin dosarul de candidatura pentru castigarea titlului de Capitala Culturala a Europei in 2021, va fi amenajat in fostele ateliere de reparatii ale STPT, de pe bulevardul Take Ionescu.
MultipleXity va gazdui o cladire de 6500 mp care va fi construita in doua etape. Prima etapa va fi realizata si finalizata pe o suprafata de 2500 mp in 2020, iar a doua etapa, desfasurata pe 4000 mp, va fi terminata in 2021. Centrul va contine spatii multifunctionale, spatii pentru expozitii, laboratoare interactive pentru copii si adulti, zone de experimentare.
Aceasta este cea mai mare investitie asumata de Primaria Timisoara prin dosarul de candidatura Timisoara Capitala Culturala Europeana, unde a fost prevazuta o suma estimata de 12 milioane de euro.