Petru Rumega, seful Politiei Rutiere Timis: „Votul Politiei Rutiere ar trebui sa aiba o importanta mai mare in cadrul comisiei de circulatie“

Petru Rumega

Subcomisar Petru Rumega. Din noiembrie 2010 este seful Serviciului de Politie Rutiera Timis. Din 2003 a activat la Serviciul Cercetari Penale din cadrul Inspectoratul de Politie Judetean Timis, iar din 2009 si-a desfasurat activitatea ca ofiter de politie judiciara la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratul de Politie al Judetului Timis.


Domnule Rumega, de ce se circula atat de greu in Timisoara?

Nu se circula greu. Se circula incet. Uneori. Mai ales in orele de varf. Structura orasului nostru este circulara si circulatia este gatuita de cele doua traversari, raul Bega si calea ferata. Pentru a traversa raul Bega ne trebuie poduri, iar pentru a traversa calea ferata ne trebuie pasaje. Cele existente sunt depasite din punctul de vedere al capacitatii de a prelua traficul rutier existent acum in oras. In momentul in care si infrastructura ne va ajuta vom putea spune ca se circula mai bine in Timisoara. Deocamdata incarcam sa ne adaptam la ceea ce avem…

In Timisoara apar semafoare peste noapte, se monteaza peste tot. De exemplu, pe Calea Lipovei sunt trei semafoare in 600 de metri. In ce masura ingreuneaza traficul acestea?

Da, stim de situatia de pe Calea Lipovei, este in atentia noastra. Semafoarele despre care vorbiti sunt la treceri de pietoni si sunt proaspat instalate si sunt sub atenta noastra monitorizare, pentru a vedea cat de mult ne ajuta. In afara de fluidizarea traficului, Politia Rutiera are in vedere si alte aspecte, anume siguranta traficului si siguranta participantilor la trafic. Participanti la trafic sunt si pietonii. Intre principalele cauze ale accidentelor grave se afla neacordarea de prioritate la trecerea strazii pentru pietoni, sau traversarea de catre acestia prin locuri nepermise. De aceea facem tot ce putem sa limitam numarul accidentelor  in care sunt implicati pietonii.

Cine decide unde se pun aceste semafoare?

Comisia de Circulatie din cadrul Primariei Timisoara.

Membrii comisiei va intreaba si pe dumneavoastra unde sa puna si unde nu semafoare?

Unul dintre membrii comisiei de circulatie este domnul comisar Domasnean de la Biroul Rutier Timisoara.

Si nu e cam putin un singur politist intr-un for care decide cum se circula in Timisoara?

Asta este constituirea comisiei… are si el un singur vot…

Pai de aceea va intreb. Poate cand membrii acestei comisii spun, punem un semafor aici, poate domnul comisar Domasnean se opune, si spune, nu e bine…, dar are un singur vot…

Cu siguranta nu are el votul decisiv. Dar asta e componenta acestei comisii…

Nu ar trebui sa fie mai multi politisti de la rutiera in aceasta comisie?

…(ezita n.r.) Nu… neaparat sa fie mai multi. Ar trebui ca avizul dat de Politia Rutiera sa aiba o mai mare importanta. Sa se tina mai mult cont de avizul dat de noi.

Sa intelegem ca au fost situatii in care ati dat avize negative, dar membrii comisiei nu au tinut seama de ce spuneti dumneavoastra?

Nu cunosc asemenea cazuri.

Ati cerut ca sa se tina mai mult cont de avizul dumneavoastra. Asta insemana ca acum nu se tine cont de avizul dumneavoastra!

Pai sa aiba o importanta mai mare… votul acela pe care il are Politia Rutiera sa aiba o importanta mai mare in cadrul comisiei. Acum eu nu am participat la sedintele acestei comisii… haideti sa nu mai discutam despre acest aspect…

Pai nu l-ati intrebat pe domnul comisar Domasnean? Nu v-a povestit despre astfel de cazuri?

Nu cunosc…

S-a discutat la un moment dat despre trecerea Politiei Ruiere la Politia Locala. Cum vedeti acest aspect?

Aparitia Politiei Locale cu o competenta clar definita de lege este benefica. Insa sa treci Politia Rutiera la Politia Locala este practic imposibil. Competenta pe care ar trebui sa o aiba Politia Locala ar trebui sa fie mult largita… este vorba despre cercetarea accidentelor, aspecte ce tin de politia judiciara… Eu nu vad Politia Locala capabila de astfel de competente foarte curand… Un alt aspect este cel legat de faptul ca Politia Locala e pentru cei care isi permit!

Pai Timisoara se pare ca isi permite…

Pai e vorba de cheltuieli importante. Faptul ca in Timisoara va aparea o noua forta pe drumurile publice, Politia Locala, ne va ajuta foarte mult in ceea ce priveste contraventiile statice, degrevandu-ne pe noi de acestea, astfel ca vom putea sa ne ocupam mai mult de fluidizarea traficului si de reducerea numarului de accidente cu victime.

Ce competente are aceasta Politie Locala? Au voie sa ma opreasca in trafic sau nu?

Pe drumurile publice Politia Locala va putea aplica sanctiuni in ceea ce noi numim contraventii statice, adica oprire interzisa, stationare interzisa, parcare in locuri nepermise si blocarea accesului la garaje, etc… In zonele rezidentiale vor avea voie sa faca tot ceea ce inseamna circulatie rutiera.

Ce inseamna zona rezidentiala?

Zonele rezidentiale sunt strict reglementate de lege. Sunt zone care trebuie marcate ca atare, unde viteza maxima admisa este de 30 de km pe ora.

Avem in Timisoara astfel de zone?

Nu cred ca exista. Sunt acele zone care „afara“ sunt zone in care viteza maxima este limitata la 30 de km pe ora, iar prioritatea este reglementata de regula prioritatii de drepta. Ceea ce este important este ca au competente in dirijarea traficului rutier. Lucrul acesta ne va ajuta foarte mult. Ei vor fi instruiti in acest sens. Tocmai in perioada Aprilie – Mai o prima transa de 22 de politisti locali fac un curs la Lugoj, iar dupa ce vor termina acel curs vom face un protocol, astfel incat sa putem lucra impreuna la dirijare. Cursul este foarte important la fel cum este sa si lucram impreuna pentru ca daca nu sunt instruiti cum trebuie pot provoca accidente asa cum s-a intamplat, de altfel in alte orase.

Deci in Timisoara ei nu pot inca sa opreasca autoturisme in trafic… Asta pentru ca nu avem zone rezidentiale…

Doar contraventii statice pot sa aplice.

Dar pot sa vina sa imi puna fiola? Sau sa isi achizitioneze radare?

Pentru zonele rezidentiale da.

Prefectul Mircea Bacala v-a solicitat sa va retrageti din echipajele mixte cu angajatii de la ADP  pentru ridicarea masinilor parcate neregulamentar…

Da. Ne-am retras din acele echipaje. Dupa incidentul cu acel copil uitat in masina, ne-am retras efectivele din aceste operatiuni.

Cati politisti de la rutiera au fost dati afara ca au luat spaga?

Nu am avut cazuri de coruptie.

Asta inseamna ca nu sunt politisti la rutiera care iau spaga?

Daca nu sunt corupti… nu exista nici coruptie…

Ce implicatii a  avut faptul ca ati introdus pe drumuri acele aparate radar noi, care nu pot fi detectate de dispozitvele antiradar?

Faptul ca de la 6 aparate radar in tot judetul Timis am ajuns sa avem 19. Va dati seama ca a avut un impact.  D exemplu, anul trecut am inregistrat o scadere la numarul de accidente. Anul acesta am inceput putin in forta, in sensul ca am avut o crestere in primele luni, dar ulterior ne-am echilibrat. Acum suntem aproximativ la aceleasi valori ca anul trecut in ceea ce priveste numarul accidentelor grave.

S-au dat mai multe amenzi de cand aveti aceste radare?

Da. S-au dat mai multe. S-au dat multe amenzi pentru viteza. Acum toate aceste contraventii sunt filmate.

Dar am inteles ca politistii nu mai pot interveni pe imagini, nu le mai pot derula, astfel ca se elimina „mica intelegere“ cu soferul…

Imaginile se stocheaza pe un hardisk si asupra imaginilor nimeni nu poate interveni…

Deci s-a eliminat „mica intelegere“ cand politistul derula imaginile si inregistra peste ele altele…

Daca existau astfel de intelegeri, da au fost eliminate.

Pai existau din moment ce a crescut numarul de amenzi de cand a fost eliminata aceasta posibilitate, nu?

E o speculatie a dumneavoastra… (rade n.r.) Eu pot sa speculez ca a crescut numarul de amenzi pentru ca a crescut si numarul aparatelor radar de la 6 la 19…

Politia rutiera poate amenda adminstratorul unui drum daca starea lui pune in pericol siguranta participantilor la trafic. De ce nu ati amendat Primaria Timisoara pentru felul in care arata drumurile din oras?

Am amendat primaria in iarna cand nu au deszapezit cum trebuie drumurile. De cand s-a incalzit nu s-a dat nici o amenda.

Credeti ca ar merita, la cum arata drumurile din Timisoara?

Pai arata deplorabil… si primaria ii poate sanctiona pe drumarii care au executat acele lucrari. Avem in vedere aceste aspecte si daca nu vor repara drumurile cei din primarie risca sa primeasca amenzi din partea noastra.

Mai exista planuri de amenzi? Mai sunt platiti politistii in functie de cate amenzi dau?

Eu sunt sef la Politia Rutiera din noiembrie 2010. Asemenea planuri de amenzi nu am impus si nu voi impune niciodata.

Dar ce-i instruiti pe agenti? Sa dea avertismente acolo unde legea permite sau sa aplice o amenda?

Fiecare fapta are o anumita gravitate. Avertismentul este prevazut, dar nu stiu cat de mare efect are… Dumneavoastra credeti ca cetateanul german este disciplinat si civilizat prin natura lui? Nu! In momentul in care stie omul ca daca face o prostie, plateste, se gandeste bine a doua zi daca sa mai faca ceea ce a facut sau nu. Eu spun ca avertismentul e bun, dar nu prea are efect…

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. va intrebati cu totii,,,daca politia locala are voie sa opreasca in trafic…toti intrebati si explicati numai prostii…intrebarea mea este…nu am studiat….sa schimbat codul rutier sau articole din codul rutier……legea zice corect…prezinti documentele de indentitate si la cerere si cele ale autoturismului la solicitarea POLITISTULUI RUTIER…..MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR..

  2. AU O SOLUTIE SIMPLA,,,SCHIMBA UNIFORMA LA COMUNITARI,,EGALA CU CEA DE LA RUTIERA,,,SAU CODUL RUTIER…..ORICUM PRIN ACEASTA METODA A DENIGRAT POLITIA NATIONALA…..CAT DE INCOPETENT AM VAZUT NOI PANA ACUM CATE UN POLITIST..NATIONAL,,RUTIER,,,,DAR MACAR AVEA SCOALA,,2 ANI,,SAU CURS,,,,DAR COMUNITARUL,,,ANGAJAT LA APELUL BOCANCILOR,,PESTE NOAPTE LA PUS SA DIRIJEZE CIRCULATIA,,,,,,NU SUNT BANI,,,,A DATA AFARA UNIII SI AU VENIT ALTII……COMUNITARII….DE UNDE AU BANI SAI PLATEASCA PE COMUNITARI …CEI DIN CONDUCEREA MINISTERULUI ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR,,,NU AR TREBUI SA SE LASE CALCATI IN PICIOARE.. DE UNII SMECHERI DE LA CAPUL COMUNITARILOR DIN TARA..EII CONDUC LEGEA PE CARE O INSTALEAZA….SI IN ALTE TARI SUNT LOCALI…DAR SE OCUPA CU AMENZILE IN PARCARI NEREGULAMENTARE,,,LA NOI ARE FIRMA TELPARK…..STITI CUM ESTE PROVERBUL…VREI SA FACI ORDINE,,BUN SAU RAU…DA PUTERE LA NEBUN..