TIMISOARA. „Piata Rosie”, asa cum au numit timisorenii Piata Libertatii, va fi numai buna de circulat pana de Craciun, anunta primarul Nicolae Robu. Arheologii inca nu au gasit o solutie pentru cum sa fie puse in valoare vestigiile. Se asteapta dupa aviz de la Ministerul Culturii.
Primarul Timisoarei este incantat de cum arata pavajul din Piata Libertatii. Nu se pune insa problema ca acolo sa fie asezate casute pentru editia de anul acesta a Targului de Craciun.
„Piata Libertatii va fi gata pana la venirea iernii, pana la Craciun. Merge foarte incet pavarea, nimeni nu credea ca se va pune asa incet acest pavaj curbat. Nu cred ca vom pune casute, pentru ca va fi gata prea tarziu ca sa putem organiza acolo. Casutele vor fi montate in Piata Victoriei”, a explicat Nicolae Robu.
Cat despre descoperirile arheologice care vor trebui sa fie puse in valoare in Piata Libertatii, arheologii inca n-au decis cum vor fi lasate. N-au primit avizul de la Ministerul Culturii. Intrebat ce se intampla cu vestigiile daca vine inghetul, primarul s-a declarat… depasit de problema.
„Deocamdata nu este data solutia pentru vestigiile din Libertatii. Ma depaseste problema asta si ma si irita. Sunt 3 variante: de ingropare si de marcare la suprafata cu bronz sau in alt mod, varianta acoperirii cu sticla si varianta lasarii descoperite. Asteptam aviz. Altfel se lucreaza. Totul e gata pe strazi, ne-am atins acest obiectiv sa nu ne prinda iarna cu canalele descoperite”, a completat Robu.
Oricum, concluzia primarului este simpla: ii place cum a iesit pavajul in Piata Libertatii.
Timisorenii, intrigati de culoarea intensa a pavajului, o numesc deja ‘Piata Rosie’, dupa cum reiese din comentariile facute pe retelele de socializare, fie ele pro sau contra schimbarii fundamentale a aspectului pietei care strajuieste Primaria Veche a orasului.
***
Lucrarile de reabilitare a centrului istoric din Timisoara au inceput la sfarsitul lunii octombrie 2013 si sunt realizate de firma Romprest, care face lucrari de arhitectura, rutiere, de alimentare cu apa si canalizare, retele de alimentare cu energie electrica, instalatii electrice pentru iluminatul public si telecomunicatii.
Va reamintim, lucrarile de reabilitare din cartierul Cetate reprezinta un proiect mai vechi al Timisoarei initiat de administratia Ciuhandu, care a pus piatra de temelie in primavara anului 2012. Acestea se executa treptat, cu aproape 15 milioane de euro, 80% din bani venind de la UE, ca fonduri nerambursabile.
Ar trebui sa fie complet refacute 10 strazi in zona Unirii: Sergent Constantin Musat, Vasile Alecsandri – pe tronsonul Piata Unirii si Libertatii, Lucian Blaga – pe tronsonul Piata Unirii si Piata Huniade, Florimund Mercy, Franceso Griselini, Fara Nume 2, Radu Negru, Eugeniu de Savoya, General Praporgescu si Enrico Carusso.
In plus, vor fi schimbate aproape in intregime pietele Sfantul Gheorghe, Libertatii si Tarcului, exceptie facand Piata Unirii, care va ramane la fel. Se fac insa si aici sapaturi, pentru inlocuirea retelelor subterane, dar si pentru inlocuirea pavajului, pavaj care se va pune din cladire in cladire, deci vor disparea trotuarele. Totodata, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zona, iar subsolurile cladirilor istorice ar urma sa fie transformate in spatii comerciale.
CITESTE SI:
Timisoreni, ghiciti ce lipseste din Piata Libertatii in forma ei cea noua? FOTO!