TIMISOARA. Karina a adus de acasa un geamantan mare de jucarii. A venit impreuna cu fiul ei. La un stand, doi tineri pregatesc suc natural, din fructe stoarse la fata locului. Pentru oricine doreste.
Piata lucrurilor libere este un concept nou pus in practica in Timisoara. Un asemenea eveniment a mai fost organizat la Brasov, ne spun initiatorii.
„Vrem sa nu folosim, macar pentru o zi, economia clasica, ci sa ne ajutam de economia cadourilor, a lucrurilor daruite. Fie ca oferim produse, fie ca oferim servicii, tot ce se gaseste in acest loc este gratuit“, explica Irina Tomici, unul dintre initiatorii Pietei lucrurilor libere.
Strada Regiment 5 Vanatori din Timisoara, langa cafeneaua Papillon din zona Piatei Unirii, a fost umpluta de cei care au dorit sa participe la eveniment.
Karina a adus de acasa un geamantan plin de jucarii. Dinozauri, masinute, felurite mingi, papusi etc. – pe toate vrea sa le daruiasca. „Am venit impreuna cu fiul meu. El ma ajuta sa impart aceste jucarii. Sunt lucruri de care nu s-a despartit tocmai usor, dar stie ca facem o fapta buna, ca facem un cadou unor persoane care fie nu au jucarii, fie doresc sa le faca o surpriza placuta copiilor lor“, ne spune Karina.
Intre standurile de haine si pantofi, jocuri pentru copii si adulti si jucarii pentru cei mici, doua se remarca. Este cel cu prajiturele, fructe si sendvisuri. „Am venit cu fructe. Avem struguri, citrice, mere, pere si facem suc natural din ele. Avem toata aparatura necesara. Vrem sa-i incurajam pe oameni sa consume produse naturale si cat se poate sa le evite pe cele din magazine, pline de conservanti si daunatoare organismului. Chiar nu este greu sa faci un suc de mere, daca vrei cu adevarat sa simti gustul lor“, ne spune unul dintre organizatorii standului.
Doua mese mai departe, doi tineri repara biciclete. Oricine poate sa apeleze la ajutorul lor. Si unii parinti chiar au apelat. Fie ca nu se mai invart bine rotile la tricicleta, fie ca sunt probleme cu susopensiile, cei doi tineri dezasambleaza tacticos bicicleta si incep munca. „Nu oricine stie sa repare o bicicleta, iar multora le este frica sa nu strice mai mult decat sa repare. Atunci ne-am gandit sa venim in sprijinul acestora. Cateva persoane au venit la noi si cu tot dragul am reparat ce s-a putut“, ne-a spus unul dintre cei doi tineri.
„Piata lucrurilor libere inseamna ca totul e 100% gratuit si necomercial, organizat de participanti ca si tine. Fara bani. Fara troc. Fara schimb.E o zona temporar autonoma in care se instituie economia cadoului ca alternativa la modelul de distribuire a resurselor bazat pe bani sau schimburi“, adauga Irina Tomici.
Sute de timisoreni au trecut pe la Piata lucrurilor libere, curiosi sa vada ce se intampla. Unii dintre ei au plecat acasa cu unul sau mai multe obiecte ce le-a placut si n-au refuzat un sendvis gustos. Initiatorii acestui proiect doresc sa-l organizeze periodic, de cel putin doua ori pe an.
Foto: Virgil Simonescu