Opinia Timisoarei

Piata Victoriei din Timisoara devine gradina urbana. Vom avea zona de promenada pe strada din fata Catedralei, platou cu tasnitori si amfiteatru la pasajul pietonal din fata Operei. Imagini cu proiectul care a castigat concursul administratiei Fritz. Foto

TIMISOARA. A fost dezvaluit conceptul dupa care planuieste administratia Fritz sa schimbe radical aspectul Pietei Victoriei din Timisoara, dupa incheierea concursului de solutii de reamenajare a centrului si strazilor adiacente, lansat inca din vara.

CITESTE SI: Dupa studiul de 300.000 de euro din Piata Traian, administratia Fritz cumpara inca unul pentru Piata 700 Timisoara. Un nou concept pentru cateva strazi, dintre care una ar putea deveni pietonala partial 

Urmand indeaproape directivele trasate de Primaria Timisoara, in concurs au intrat 30 de variante, iar castigator al competitiei a fost declarat de catre juriu proiectul care propune o combinatie de gradina urbana cu platou de jocuri de apa ce tasnesc din pavaj, precum au fost amenajate in urma cu cativa ani cele din fata Scolii 30 din Soarelui si din Parcul Copiilor.

Pe de alta parte, dupa un program bine stabilit, traficul auto pe strada din fata Catedralei Mitropolitane urmeaza sa fie restrictionat la doar doua benzi si oprit complet in anumite zile.

Parcarea Modex devine piateta, spatiile verzi din jurul Castelului Huniade vor fi imbogatite, iar pasajul pietonal subteran din fata Operei va fi reamenajat ca un amfiteatru.

Proiectul nostru se bazeaza pe ideea de a crea niste legaturi in spatiul public. Tot ceea ce am vazut noi ca acum nu functioneaza, am incercat sa conectam intr-un mod cat mai firesc si atunci ne-am gandit sa asternem un covor intre Opera si malurile Begai, un covor care sa creeze aceasta legatura intre spatiul mineral al cetatii si spatiul verde al cetatii si sa invitam vegetatia sa vina, sa fie mult mai prezenta in spatiul Pietei Victoria.

Apar foarte multe lucruri, iar de disparut dispar foarte putine. Am pastrat toate monumentele pe pozitia pe care sunt, am avut foarte mult respect fata de memoria afectiva a oamenilor si fata de toate aceste obiecte, dar ce am adus in plus este un aliniament dublu de copaci, care va crea o zona de umbra atat de binevenita in spatiul pietei. Am creat o zona de circulatie in raport cu fatadele si functiunile publice de la parterul cladirilor ce marginesc piata in asa fel incat, cine are treaba cu comertul sa mearga pe acolo.

Am regandit in totalitate zona din jurul Castelului Huniade. Pana acum, castelul statea intr-o umbra, departe de tot ceea ce se intampla in piata, iar amenajarea din jurul lui aduce atentie, el devine un element intr-un spatiu mai amplu, nu mai exista spatii reziduale in jurul lui. Loefel devine o cladire cu 4 fatade, devine piesa care separa spatiul din Piata Victoriei de Piata Huniade. Poate sa fie reactivata si pe partea din spate, in asa fel incat toata acea zona insalubra din spate sa fie regandita.

Amfiteatrul este gestul prin care reactivam pasajul. Prin tema ni s-a cerut desfiintarea functiei de pasaj, dar amenajarea spatiului intr-un mod cat mai inovator cu putinta. Si raspundul nostru, intrucat foarte multi timisoreni sunt afectiv legati de acest pasaj, tocmai pentru ca a fost o investitie atat de mare, si acum sa fie aruncata la gunoi ni se parea absurd. Atunci, cu colaborarea unui strucurist, am gandit un sistem prin care sa reactivam, iar spatiul pasajului va functiona intr-un parteneriat cu aceasta intrare. Daca faceam o intrare foarte mica, nu ar fi functionat. Gabaritul acestei intrari este tocmai ca sa devina un loc in sine, un amfiteatru in care poti sa stai, va fi cuplata cu o functie, care ar trebui sa fie permanenta, de bar, cafenea si care ar servi si ca receptie pentru functiunile ce urmeaza sa se intample in vechiul pasaj.

Sunt mai multe fantani. E o zona de fantana cu joc de apa, cu ceata pentru copii, este fantana veche pastrata pe loc, un rain garden unde ar trebui sa se stranga toata apa de ploaie de pe spatiul acesta si ea ar trebui sa fie cu apa in timpul in care ploua. Deci apa e prezenta in permanenta. In jurul Castelului Huniade vor fi niste rigole pe razele de cerc, care aduc apa intr-un cerc si de acolo se dreneaza. Tot spatiul verde din jurul castelului este si el un rain garden.

In jurul catedralei mai sunt niste zone de apa, peste tot este prezenta apa. In jurul catedralei nu se intrerupe de tot circulatia. Exista un scenariu de functionare, de luni pana sambata, in care circulatia se restrange la doua benzi, deci oricum se restrange spatiul de circulatie, iar aceste doua benzi vor fi inchise duminica sau in zilele de sarbatoare, in asa fel incat oamenii sa poata trece liber intre spatiul Pietei Victoria si Catedrala„, a explicat Mihaela Rusulet – arhitect la Studio Arca.

 

Din juriul care a decis aceasta propunere de regandire a Pietei Victoriei au facut parte 3 experti straini, arhitecti din Timisoara si viceprimarul Ruben Latcau, care au deliberat timp de 3 zile, intre 13 si 16 octombrie, si au ales solutia studioului de arhitectura Arca, ce a colaborat cu un birou din Bucuresti, condus de arh. Serban Sturza.

Odata ce varianta castigatoare a proiectului va fi votata in Consiliul Local, urmeza o perioada in care vor fi parcurse urmatoarele etape tehnice. Apoi, primaria va putea lansa licitatia pentru gasirea unui constructor care sa realizeze lucrarea. Conform administratiei Fritz, avand in vedere complexitatea proiectului, lucrarile propriu-zise vor dura cel putin doi ani.

Premiile acordate competitorilor de catre Primaria Timisoara in cadrul acestui concurs de solutii pentru reamenajarea Pietei Victoriei:

Premiul I Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare – 1.500.000 EUR fara TVA (7.415.850,00 LEI)

Premiul II 30.000 EUR, fără TVA (148.317 LEI)

Premiul III 15.000 EUR, fără TVA (74.158,50 LEI)

Mențiunea I 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)

Mențiunea II 7.500 EUR, fără TVA (37.079,25 LEI)

Exit mobile version