TIMISOARA. Cautatorii de comori, dar si agricultorii distrug situri arheologice din Banat, de mare importanta. Semnalul a fost tras de reprezentantii Directiei de Cultura Timis.
Specialistii in monumente spun ca, in judetul Timis, in anii ’80, se puteau numara peste 400 de movile, ce adaposteau morminte insemnate din vremuri demult apuse, precum piramidele egiptene, departe, evident, insa ca valoare.
Doar jumatate dintre ele au „supravietuit”, iar acestea sunt in stare avansata de degradare.
Agricultura intensiva care se face in judetul Timis este principalul factor care a dus la distrugerea acestor movile, extrem de importante pentru arheologi. Celor care lucreaza pamantul li se adauga cautatorii de comori.
Luandu-se dupa legende transmise prin viu grai din generatii in generatii, in speranta ca vor gasi aici obiecte valoroase, vanatorii de comori au folosit, in unele cazuri, chiar si utilaje de mari dimensiuni pentru a scormoni pamantul.
CITESTE SI: Se asterne mai intai zapada, apoi asfaltul. Ultimele imagini de pe Autostrada Lugoj – Deva
„In anul 2016 au fost facute controale de catre Politie si Muzeul Banatului. La Susani, unde avem o movila destul de bine conservata, a avut loc o intreventie mecanizata, cu excavatorul. Au fost 400 de astfel de movile in judetul Timis, iar acum sunt mai putin de jumatate din cauza agriculturii masive si a cautatorilor de comori. Anul acesta am recuperat ce s-a mai putut din movila de la Susani„, a declarat Victor Bunoiu, consilier in cadrul Directiei de Cultura Timis.
La Susani sunt patru movile, iar „Gramurada de la Jupani” este poate cea mai importanta. Din cele patru, doua au fost cercetate arheologic in intregime, iar acestea dateaza din epoca fierului.
CITESTE SI: Nebunie in trafic la Timisoara. O strada importanta, inchisa. Ce se intampla Foto
Gramurada de la Jupani este situata pe malul paraului Glavita. Are o inaltime de 3,5 metri si un diametru de 44 de metri.