TIMISOARA. Peste o mie de cadre didactice si cercetatori care isi desfasoara activitatea in cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, precum si 16.000 de studenti de licenta, master si doctorat beneficiaza de un program nou, antiplagiat.
Asadar, incepand cu acest an universitar, Universitatea de Vest din Timisoara implementeaza solutia antiplagiat Turnitin, liderul mondial in prevenirea plagiatului si in imbunatatirea abilitatii de scriere a studentilor, beneficiarii fiind peste 15 000 de institutii din 140 de tari.
Acest program reprezinta o solutie de prevenire si detectie a plagiatului in documente academice si stiintifice bazata pe analiza continutului documentelor si corelarea acestora atat cu informatii publice disponibile pe internet, cat si cu baze de date online sau chiar in intranet-ul institutiei beneficiare.
Sistemul este implementat in UVT sub forma unui serviciu, ca platforma web integrata cu serviciile curente ale UVT, precum sistemul de autentificare E-UVT, platforma de eLearning Moodle, etc.
Serviciul functioneaza in felul urmator: un tutore se inregistreaza in sistem cu disciplinele pe care le preda. La fiecare disciplina pot fi atasate una sau mai multe activitati cu termene de realizare, inclusiv termene intermediare. Tutorii pot vizualiza si evalua prin acest program documentele introduse de studenti. Acestia din urma pot incarca documente si vizualiza rezultatele evaluarii documentelor proprii.
In plus, alaturi de pachetul Turnitin, este functional si serviciul iTENTICATE destinat in mod special cadrelor didactice si cercetatorilor din UVT in scopul evaluarii articolelor stiintifice inainte de transmiterea lor la reviste sau conferinte.
Vor putea fi introduse pe perioada anului universitar un numar de 35 000 de documente.
“Principalul scop al utilizarii Turnitin in cadrul UVT este de a-i ajuta pe studentii de la toate ciclurile de studii sa redacteze texte oneste, folosind intr-o maniera corecta resursele de documentare. Fie ca este vorba despre teme, referate sau lucrari complexe de final de ciclu, calitatea tuturor acestor documente redactate de catre studenti va creste. Este o solutie utilizata la nivel mondial pe care am dorit-o implementata la UVT, o facilitate pentru cadre didactice, studenti si cercetatori”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.