Opinia Timisoarei

Planul lui Alin Nica pentru judetul Timis: Programul nostru de guvernare locala, Timisul la nivel european, reprezinta fundamentul unei noi politici de dezvoltare

TIMISOARA. Candidatul PNL pentru presedintia Consiliului Judetean Timis, Alin Nica, a prezentat programul sau de guvernare locala, ”Timisul la nivel european”, un proiect de 100 de pagini in care se regasesc principalele directii de actiune.

„Vorbim de un document programatic prin care trasăm liniile directoare după care ne propunem să administrăm județul Timiș în următorii ani. Astfel, programul nostru de guvernare locală, Timișul la nivel european reprezintă fundamentul unei noi politici de dezvoltare socio-economică. Programul de nostru de guvernare locală este un material consistent și complet menit a răspunde provocărilor cu care județul se confruntă. Totalizează peste 100 de pagini fiind organizat pe opt capitole care curprind direcțiile noastre strategice”, a declarat Alin Nica.

Iata cum isi prezinta Alin Nica programul de guvernare ”Timisul la nivel european”:

Primul capitol ”Asigurăm prosperitatea sustenabilă și creșterea economică” urmărește crearea unei administrații deschise mediului de afaceri, una care să asigure atragerea investițiilor, stimularea antreprenoriatului și, totodată, transformarea turismului și divertismentului în vectori de creștere economică.

Tot în primul capitol am prevăzut și crearea unui instrument financiar care va reconfigura arhitectura investițională a județului, respectiv Fondul Județean de Investiții Timiș.

Și aș vrea să clarific câteva aspecte legate de acest proiect. Acesta va oferi cofinanțare, precum și suport în scrierea, accesarea și implementarea proiectelor cu finanțare europeană. Aș vrea să subliniez acest aspect, banii vor putea fi dați drept sprijin pentru cei care aplică sau pun în practică proiecte europene!!!! Banii nu vor fi dați pe criterii politice ca în alte guvernări naționale dar și locale. Practic este instrumentul primarilor gospodari care aduc fonduri europene în comunele și orașele lor.

De altfel, așa cum am mai spus-o, voi fi președintele tuturor primarilor din Timiș, indiferent de culoarea politică.

Pentru o mai bună coordonare cu mediul de afaceri din județ, vom crea un Consiliului de Strategie și Consiliere Economică format dintr-o echipă de specialiști care va pune la aceeași masă reprezentanți ai Consiliului Județean Timiș, oameni de afaceri și mediu universitar. Din păcate, până acum mediul universitar nu a fost cooptat deloc în stabilirea strategiei Consiliului Județean Timiș, în oferirea de consiliere pentru identificarea direcțiilor de actiune. Universitarii timișeni sunt o resursă enormă și trebuie să folosim expertiza lor pentru dezvoltarea județului

Totodată, vom realiza un accelerator de afaceri care va funcționa în subordinea Consiliului Județean și va asigura accesul la finanțare europeana pentru dezvoltarea antreprenoriatului.

Mai avem în vedere și înființarea unui departament care vizează proiecte de diplomație economică și care să ofere sprijin investitorilor în relația cu administrația locală sau centrală și care să poată promova județul în plan economic, turistic și cultural, mai ales din perspectiva „Timișoara capitală culturală”.

Capitolul 2 al programului de guvernare locală l-am denumit ”Creștem calitatea vieții pentru timișeni”. Vrem să pornim pe 5 subdirecții, respectiv: sănătate la standarde europene, educație și civism, cultură și identitate, asistență socială și dezvoltarea sportului de masă.

Capitolul 3 este dedicat în exclusivitate mediului rural. ”Asigurăm bunăstarea durabilă pentru mediul rural” urmărește în primul rând reducerea decalajului dintre mediul rural și cel urban pornind de la finanțarea racordării gospodăriilor la infrastructura de transport, dezvoltarea infrastructurii energetice, susținerea investițiilor în agricultură, stimularea mediului de afaceri, susținerea educației, susținerea sportului, asigurarea serviciilor de utilități și rezolvarea problematicii specifice fondului funciar.

Capitolul 4 ”Dezvoltăm infrastructura în slujba cetățeanului și economiei” este dedicat în întregime infrastructurii. În acest sens, prin cele 7 obiective asumate, ne dorim să transformăm Timișul în județul cu cea mai modernă infrastructură rutiera din țară și, implicit, transformarea județului într-un veritabil hub logistic național dar și la nivelul euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa – DKMT.

Din păcate, în ultimii 8 ani, cele două conduceri PSD-iste ale Consiliului Județean au abandonat, aproape în totalitate, colaborarea externă, nu doar pe cea cu Bruxelles-ul ci și pe cea în cadrul euroregiunii DKMT.. Totodată, voi readuce la viață colaborarea în cadrul euroregiunii pentru realizarea de proiecte transfrontaliere de care comunitățile noastre au atâta nevoie.

Poate cel mai important punct al programului de guvernare locală este atragerea de fonduri europene. Cu toții știți că am expertiza necesară, am cum se spune, la mine la Dudeștii Noi, poteca bătătorită la Bruxelles. Sunt membru al Comitetului Regiunilor Europei și expert european. Cele mai multe proiecte din Dudești Noi s-au realizat prin atragerea de fonduri europene.

Scrierea, accesarea și implementarea proiectelor se vor realiza la nivelul județului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș prin intermediul a două mecanisme ce urmează a fi înființate:

1. Banca de Proiecte Europene a Județului Timiș
2. HUB-ul Județean de Proiecte.

Din păcate fostele conduceri PSD-iste ale Consilului Județean Timiș s-au bazat doar pe banii veniți de la București pe baza clientelismului politic sau folosind fonduri proprii. Consiliul Județean Timiș, așa cum știți, are excedent bugetar, dar nu datorită unor performanțe financiare ci pentru că administrația PSD nu a știut cum să investească acești bani pentru a sprijini comunitățile locale și a dezvolta județul.

În Capitolul 6 ”Susținem dialogul social și implementăm platforma e-Timiș”, am trasat mai multe direcții de acțiune ce privesc digitalizarea serviciilor publice și platforma e-Timiș dar și Dezvoltarea capacității administrative. Aș vrea să încheiem epopeea dosarului cu șina. Nu este normal să ai nevoie de o autorizație, de un aviz de la Consiliul Județean Timiș și să fii nevoit să aduci aceleași documente pe care le-ai mai depus o data, în urma cu câteva luni.

Consiliul Județean Timiș, în viziunea mea și a PNL, trebuie să fie un vector autentic al cooperării și al dialogului instituțional, atât cu mediul economic cât și cu cel universitar dar și cu cel al administrației centrale. De aceea am intitulat capitolul 7 ”Stimulăm dialogul interinstituțional pentru Timiș”

Ultimul capitol se referă la protecția mediului, unul dintre elementele importante ale asigurării unei calități ridicate a vieții. Astfel, am stabilit liniile prioritare de investiții, respectiv în conservarea biodiversității și ariilor naturale protejate iar în Timiș sunt mai multe asemenea zone de care, din păcate nu profităm. Apoi vrem să încurajam investițiile în energie verde și în industrii nepoluante. Urmărim păstrarea fondului forestier al județului, atât în mediul rural cât și în mediul urban dar și crearea unor păduri de protecție urbană de aceea am intitulat acest capitol 8 Garantăm protecția mediului și respectarea pactului verde european.

 

Exit mobile version