Proiectul ”Retea de colaborare universitara online in scopul dezvoltarii capacitatii de a furniza competente si competitivitate pentru piata muncii” aduna patru dintre cele mai puternice universitati agronome din tara: USAMVB Timisoara, USAMV Cluj-Napoca, USAMV Bucuresti si USAMV Iasi.
Pe o platforma online, cursuri de agronomie, horticultura, zootehnie sau medicina veterinara vor fi predate la peste 600 de studenti din cele patru centre universitare. Proiectul, realizat din fonduri europene, prevede perfectionarea cadrelor didactice din universitati, dar si instruirea administratorilor platformei web, unde sunt incarcate cursuri online de la cele 4 institutii de invatamant superior.
Pe platforma de colaborare online se vor putea inscrie si studenti masteranzi al celor 4 universitati agronome. Pachetul de module digitale in cele patru domenii (agronomie, horticultura, zootehnie sau medicina veterinara) reprezinta unul dintre primele pachete web din tara dedicate studentilor la forma de invatamant zi. Asemenea module pe platforma eLearning exista deja la mai multe universitati, dar pentru invatamantul de distanta si fara frecventa, spun initiatorii timisoreni ai programului.
”Un aspect foarte important al realizarii platformei online il reprezinta faptul ca studentii care invata o anumita disciplina, pot alege cursul cel mai atractiv pentru ei al unuia dintre profesorii celor 4 universitati partenere. Asadar, studentul timisorean nu este obligat sa urmeze cursul cadrului didactic timisorean, ci il poate alege pe cel al dascalului din Cluj, Iasi sau Bucuresti. In acest fel, noi, cadrele didactice, putem comunica si face schimburi de date pentru a le oferi studentilor cat mai usor si mai accesibil informatiile. Astfel, toata lumea are de castigat”, ne-a spus Radu Sumalan, unul dintre profesorii USAMVB Timisoara implicati in derularea proiectului.
Un alt aspect important il reprezinta faptul ca pe platforma online, angajatorii pot posta anunturi de recrutare pentru diverse locuri de munca in domeniul in care se specializeaza studentii. De asemenea, angajatorii pot face oferte tinerilor, in urma rezultatelor pe care acestia le obtin.
Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 2 milioane de euro.