Un nou proiect finantat din fonduri europene a fost lansat la Universitatea Politehnica din Timisoara. Este vorba despre un program de care beneficiaza direct patru departamente ale Facultatii de Constructii, prin modernizarea a 11 laboratoare noi – prin achizitionarea de aparatura – si infiintarea unui nou laborator, dar si a perfectionarii celor implicati.
Sala Senatului Universitatii Politehnica din Timisoara a gazduit conferinta de lansare a proiectului “Platforma integrata de cercetare – dezvoltare pentru comportarea constructiilor la actiuni extreme“, desfasurat in cadrul POS CCE – Axa II, Operatiunea 2.2.1, a carui beneficiar este UPT.
Obiectivul cadru al proiectului consta in dezvoltarea capacitatii de cercetare a departamentelor din componenta Facultatii de Constructii a Universitatii Politehnica Timisoara, prin cresterea performantelor si capabilitatilor laboratoarelor si integrarea acestora intr-o platforma multidisciplinara circumscrisa directiilor tematice privind comportarea constructiilor supuse la actiuni extreme: hazard natural – cutremur si efecte ale schimbarilor climatice, respectiv actiuni generate de natura umana – explozii, incendii, erori de executie/exploatare etc.
“Este unul dintre proiectele de succes, cu care ne mandrim. Practic, este al doilea mare proiect castigat de Universitatea Politehnica Timisoara pe aceasta axa, POS CCE, care se refera in primul si in primul rand la valori foarte mari, dedicate atat dotarii cu echipamente a laboratoarelor cat si pentru perfectionarea persoanelor care participa la acest proiect si, implicit, a celor care beneficiaza de el. Si acest proiect vine in continuarea a aceea ce scoala politehnica din Timisoara face de foarte multa vreme. Am aratat ca anul 2014, care este considerat de multa lume un an al continuarii crizei in domeniul cercetarii, este, pentru Universitatea Politehnica din Timisoara unul in care se poate mandri cu peste 15 proiecte castigate in acest an pe programele nationale-parteneriate, cu peste 29 de proiecte in derulare si cu inca un numar de sase proiecte pe programe europene FP 7 , la care se adauga si alte proiecte derulate sau castigate pe fonduri europene, care tin de resurse umane si alte aspecte. Politehnica isi pastreaza calitatea pe care a dobandit-o cu eforturi sustinute, de a fi un pilon al cercetarii romanesti, iar dovada a ceea ce se intampla in aceste zile este tocmai faptul ca reusim sa ne racordam in continuare la cercetarea , nu doar romaneasca, ci si europeana.” a declarat prof. univ. dr. ing. Viorel Serban, rectorul Universitatii Politehnica din Timisoara.
Valoarea proiectului este de 21 000 000 de lei iar durata lui, de 14 luni.