Opinia Timisoarei

Platim dublu ori ramanem cu deseurile in fata blocurilor sau caselor la Timisoara. RETIM a inceput aplicarea etichetelor rosii pe pubelele neconforme. Video

TIMISOARA. Campania „Eticheta Rosie” intra intr-o noua etapa, cea in care autocolantele vor fi lipite pe pubelele timisorenilor, daca continutul acestora nu este cel conform.

Echipele companiei au facut verificari in teren in Timisoara in cadrul acestei campanii. Inspectorii au controlat atat pubelele negre, cat si cele galbene, pentru a vedea daca timisorenii care locuiesc la blocuri, dar si la case, respecta regulile de colectare separata a deseurilor.

In unele dintre recipientele negre, in care ar fi trebuit sa se gaseasca doar deseu menajer, au fost descoperite si sticle, cu toate ca clopotul verde, in care trebuiau sa ajunga acestea, era la doar cativa metri distanta, dar si diferite ambalaje, de carton sau plastic, al caror loc era in pubela galbena.

Deseuri neconforme au fost gasite si in pubelele destinate reciclabilelor.

Sunt tot mai rare situatiile de colectare amestecata, dar inca sunt un picut cam prea prezente. Sunt anumite zone, anumiti cetateni care uita, nu stiu, li se pare putin important, li se pare ca ne fac noua operatorilor un bine si nu am merita. Din varii motive, inca nu pun deseurile separat.

Si, intr-adevar, nu prea a existat o reactie a cuiva, a autoritatilor, a noastra, nu s-a intamplat nimic. Pubela a fost colectata, au platit acelasi tarif si cei care separau si cei care nu separau.

Acum vine legiuitorul si spune: se pun tarife duble, deci un fel de tarife penalizatoare. ADID nu a facut alt lucru decat sa ia din lege si sa scrie la noi in contract acest lucru si sa agream exact cum procedam. Cu niste etichete, cu un proces verbal, cu instiintarea utilizatorilor, daca au numarul de telefon la noi in baza de date sau adresa de e-mail. Daca nu, ne pot contacta si le vom explica ce s-a intamplat. Totul se documenteaza.

Trebuie sa inteleaga lumea ca exista si aici reguli. Atat, exista reguli, si vor fi verificate si exista niste mici neplaceri, daca lucrurile nu se intampla. Si, acum, eu zic ca, daca mergem si ne uitam la niste recipiente, cum sunt aceste pubele negre de la niste utilizatori, nu conteaza cine sunt, asociatie de proprietari, persoane fizice… Ce ar trebui sa vedem aici? Nu ar trebui sa vedem ambalaje sau deseuri reciclabile. Daca sunt, pentru acestea va fi aplicata o eticheta si in luna noiembrie se va intampla ca aceasta asociatie va plati dublu. Mergem si la o casa, s-ar putea sa se intample acelasi lucru.

Noi nu am dori sa dam acest tarif penalizator, doar dorim sa se respecte regulile de colectare si suntem convinsi ca prin intermediul dumneavoastra, prin informarea directa a cetatenilor, vom reusi sa ne facem intelesi. Vor gasi pe toate mediile, fluturasi in posta, afise pe scara blocului, ecrane in oras cu niste anunturi care spun „Atentie la eticheta rosie, sa nu patesti ca vecinul!”. Prin toate aceste actiuni vrem sa ii informam, sa ii facem constienti ca se schimba ceva, apar niste reguli. Atata tot. Regulile de colectare sunt convins ca le stiu, trebuie doar sa le respecte„, a spus Dan Pascu, director general RETIM Ecologic Service.

Echipele de control au fost formate din angajati RETIM si ADID, dar si din reprezentanti ai Politiei Locale.

De azi, trecem la o noua etapa la colectare a deseurilor pe zona 1. In momentul de fata, discutam despre lasarea anumitor pubele pe loc, in caz ca in interiorul pubelelor exista deseuri neconforme, adica deseuri din constructii sau periculoase. Aceste pubele ramane pe loc, vor fi etichetate in asa fel incat cetatenii sau asociatiile de proprietari sa stie neconformitatile gasite in acele pubele. Si vorbim de etapa a doua, de suprataxare, de un tarif mai mare pentru cei ce nu sorteaza cum trebuie in interiorul pubelei. Stim cu totii, si o spunem de ani de zile, ca cetatenii ar trebui sa sorteze cum trebuie, ar trebui ca toate reciclabilele sa fie puse la reciclabil, si menajerul la menajer.

Vor fi controale pe intreaga zona si vor fi aplicate aceste etichete, in asa fel incat cetatenii sau asociatiile de proprietari sa stie ca trecem intr-o noua etapa la partea de colectare a deseurilor la nivelul judetului„, spune Cristian Mos, presedintele ADID Timis.

 

Exit mobile version