Opinia Timisoarei

Plin de infectii respiratorii in scolile din Timisoara. Tratamentul copiilor cu raceala sau gripa, explicat de medici

TIMISOARA. Odata cu venirea toamnei si inceperea scolii, mai ales copiii si adolescentii sunt expusi unui risc crescut de infectii respiratorii, din cauza aglomerarii in salile de clasa, contactului strans cu alti copii si schimbarilor de temperatura.

CITESTE SI: Un sofer s-a urcat cu masina pe un alt autoturism si s-a oprit in stalp. Accident mai putin obisnuit, filmat la Timisoara. Video

Infectiile respiratorii, de la raceli obisnuite pana la gripa sau alte boli mai grave, afecteaza nu doar sanatatea copiilor, ci si performanta lor scolara si starea de bine generala.
Preventia si gestionarea corespunzatoare a acestor infectii sunt esentiale pentru a mentine copiii sanatosi si pentru a opri raspandirea bolilor in comunitati.
👉Infectiile de tract respirator se pot transmite fie prin contactul mainilor murdare cu nasul sau gura, fie prin inhalarea picaturilor lui Flugge (picaturile respiratorii infectate raspandite in aer de o persoana care tuseste sau stranuta).
❌Infectiile respiratorii sunt, de cele mai multe ori, cauzate de virusuri precum rinovirusul (care cauzeaza racelile obisnuite), coronavirusurile, al caror numar de infectii a crescut in ultimii trei ani, adenovirusuri, enterovirusuri (Coxsackie, Echovirus), orthomyxovirusuri (virusurile influenza A si B), paramyxovirusuri (virusurile parainfluenza), bocavirusuri – apar frecvent la copii, virusul Epstein-Barr, care produce mononucleoza infectioasa, Cytomegalovirus ori Virusul sincitial respirator (RSV)
⭕️Bacteriile cel mai frecvent incriminate in aparitia infectiilor de tract respirator superior sunt: Streptococii de grup A, care produc aproximativ 5-15% dintre cazurile de faringita la adult si 20-30% la copii; Streptococii de grup C si G; Streptococcus pneumoniae; Haemophilus influenzae; Staphylococcus aureus; Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa; bacterii atipice Mycoplasma, precum si infectii fungice, care apar mai frecvent la persoane cu imunitate scazuta.
Exista o serie de factori care pot fi asociati cu o incidenta crescuta a infectiilor de tract respirator si anume:
❗️variatiile de temperatura – incidenta crescuta primavara si toamna
❗️frecventarea unei forme de invatamant (cresa, gradinita, scoala)
❗️aglomeratia,
❗️calatoriile de lunga durata cu mijloacele de transport in comun
❗️expunerea la un mediu poluat,
❗️boli cronice (rinita alergica, astmul bronsic, bronsita cronica)
❗️imunodeficiente congenitale
❗️imunodeficiente dobandite.
▶️Simptomele infectiilor de tract respirator apar dupa o anumita perioada de la contactul cu persoana bolnava, numita perioada de incubatie. Aceasta variaza in functie de agentul patogen implicat si de sistemul imunitar al pacientului. Cele mai comune simptome sunt: febra, rinoree (secretii nazale abundente), durere la deglutitie (disfagie), durere in gat (odinofagie), disfonie (raguseala), dureri musculare, cefalee, adenopatii (inflamarea ganglionilor), tuse, dispnee (dificultati la respiratie), oboseala si stare generala de rau.
Diagnosticul de infectie de tract respirator se stabileste pe baza anamnezei, a examenului clinic, si este confirmat de analizele de laborator si investigatiile imagistice.
✅ Tratamentul infectiilor respiratorii implica tratament simptomatic, daca simptomele se agraveaza, febra persista mai mult de trei zile, daca copilul sau adultul prezinta dificultati de respiratie sau respiratie zgomotoasa. In acest caz este necesar consultul unui medic specialist.
Acesta va putea recomanda tratamentul adecvat, care poate include medicamente antivirale sau antibioterapie.”, explica dr. Anca Ianitcaia – medic specialist boli infectioase la Spitalul Victor Babes Timisoara.

Exit mobile version