TIMISOARA. Controalele facute de medici in scolile si gradinitele din judetul Timis, incepute imediat dupa 15 septembrie, au scos la iveala lucruri ingrijoratoare. Raia si paduchii sunt printre cele mai grave probleme intalnite in randul micutilor, mai ales ca sunt extrem de contagioase si se pot imprastia cu viteza chiar si de la o clasa la alta.
In urma controalelor facute in scoli si gradinite au fost depistate 187 de cazuri in care copiii au ajuns in clasa cu paduchi, dar si 5 situatii de elevi cu raie.
Au fost depistate si 1429 de cazuri de rosu in gat si 115 cazuri de micoze.
Conform personalului medical din cabinetele medicale scolare au fost examinati 68.378 de copii din 609 unitati scolare.
Pentru cazurile copiilor depistati cu paduchi, s-a stabilit un recontrol.Totodata, au fost facute recomandari medicale , respectiv tratament adecvat afectiunilor.
Selfie-urile umplu de paduchi si scoli din Timisoara? Cazuri si la licee de elita
Nici scolile cu staif din Timisoara nu au fost ocolite de paduchi. Printre acestea liceul Grigore Moisil. „Mi-a venit fetita plina de paduchi de la scoala. Am dat sfoara printre prieteni sa gasesc petrol ca sa ii nimicesc, apoi m-am chinuit sa o curat, smoc cu smoc„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro mama unei eleve de la liceul Grigore Moisil.
De altfel, pe retelele de socializare, tot mai multi parinti cer disperati sfatul cunostintelor de pe internet pentru a scapa de paduchii adusi si in familie de copiii care i-au luat la scoala.
„Unde gasesc petrol? A venit fiica-me de la scoala cu paduchi, nu mai stiu ce sa fac …. pe vremuri, am auzit de la mama ca se dadeau cu petrol ca sa scape de ei, dar acum nu stiu unde sa gasesc?” scrie, disperata, o mamica.
„Sunt si ceva produse mai ieftine contra paduchilor? Am luat tot familionul de la copil, am cumparat sampon special, dar eu am parul lung si termin sticla din 5 spalari, la cat de scump este nu -mi permit sa folosesc din asta?” se intreaba o alta.
„Exista produse preventive pentru paduchi? La ala mic in clasa sunt trei cazuri si vreau sa fiu sigura ca nu-i agata si el…” este problema la care cere lamuriri o alta mamica.
Conform reprezentantilor DSP, majoritatea cazurilor de paduchi si raie se inregistreaza in scoli de la tara si din comunitati defavorizate.
Medicii cred ca, cel putin la scolile din orase, unde copiii detin telefoane mobile de generatie mai noua, una dintre cauzele imprastierii paduchilor sunt faimoasele ‘selfie’ – fotografii de grup – care ii determina pe elevi sa isi apropie capetele pentru a incapea in cadru atunci cand isi fac poze cu telefonul mobil.
„Am observat o crestere uriasa a numarului de adolescenti care au luat paduchi, in ultimul an. De obicei tratam copii mai mici, care isi freaca mai des capetele unul de altul. Dar acum, in conditiile in care zilnic adolescentii isi ating capetele ca sa isi faca poze cu telefonul mobil, ei sunt la fel de expusi la riscuri„, sustine un specialist de la un centru de dermatologie din SUA.