Pepenii vor face parada la Gottlob, la cea de-a treia editie a Festivalului Lubenitelor care se va desfasura si in acest an de „Sfanta Maria Mare“. Pepenii zemosi, alesi pe spranceana, vor fi expusi si oferiti spre vanzare celor 10.000 de vizitatori, cati sunt asteptati in acest an in localitatea timiseana.
Organizatorii festivalului, promit lubenita pe saturate si au pregatit o serie de concursuri si spectacole caci, spun ei, asa ii sade bine unui festival devenit deja traditional. Nu mai putin de 20 de expozanti vor participa la deja renumitul festival, iar pe tarabele acestora vor fi asezati, cu multa grija, cei mai mari si mai gustosi pepeni. Pe tot parcursul sarbatorii vor fi organizate fel de fel de concursuri, care mai de care mai traznite: cea mai grea lubenita, concurs de sculptat in lubenita si bineinteles, concurs de mancat pepene. Fiecare participant va fi recompensat de Primaria din Gottlob si de sponsorii festivalului.
Programul festivalului
Festivalul Lubenitei de la Gottlob va avea loc in perioada 15-16 august cand producatorii aromatului fruct au cules deja toti pepenii de pe plantatie. Manifestarea incepe la ora 17, langa stadion, cu un alai de majorete si copii din localitate si din comunele invecinate. Primii care vor urca pe scena festivalului sunt cei mici. Elevii scolii din Gottlob vor prezenta spectacole de dansuri populare, moderne si de majorete.
Seara, de la ora 20 scena va fi ocupata de nume importante din muzica populara banateana, dar, poate, cel mai asteptat recital este cel al cantaretului Tinu Veresezan.
In paralel, pe tot parcursul zilei vor avea loc campionate de tenis feminin si masculin si de minifotbal.
Pe tot parcursul zilei vor fi organizate fel de fel de concursuri cu si despre lubenite. De asemenea, cei care vor participa la acest eveniment, pot gusta din deliciosul pepene de Gottlob.
Marti, a doua zi de festival este dedicata sportului. Vor continua campionatele de fotbal si tenis, iar de aceasta data, pe terenul de fotbal se vor intrece echipe din Romania, Serbia si Ungaria. Seara se va incheia cu muzica, invitata de seama fiind trupa Bistrita Bulls.
Tot in a doua zi de festival, Primaria din Gottlob va premia cea mai frumoasa gradina din fata casei. Castigatorii vor primi o diploma si o pancarta, acest lucru devenind deja traditional odata cu festivalul.
De mentionat ca pe langa standurile cu lubenite, la acest festival sunt invitati sa expuna si alti producatori din tara cum ar fi painea de Pecica (judetul Arad) si tuica de la Sambata (judetul Bihor).
Lubenita de Gottlob, la export
Li s-a dus faima pepenilor rosii de la Gottlob si peste hotare. Producatorii de aici au trimis deja fructele dulci si zemoase la export. „Cea mai mare parte din productia din acest an a fost trimisa la export, in Cehia, in Austria si la vecinii nostri din Ungaria. Am avut o intentie de a semna un protocol cu administratia din Palma de Mallorca, insa acest protocol nu s-a mai realizat. Cel mai probabil ca in aceasta toamna vom pune bazele unei colaborari pentru anul viitor”, a declarat Gheorghe Nastor, primarul comunei Gottlob.
Cum recunoastem pepenii de la Gottlob?
Locuitorii din Gottlob, acolo unde sunt cele mai intinse culturi de lubenita din judetul Timis, ne invata cum sa cumparam cel mai bun pepene si mai ales cum sa deosebim lubenitele autohtone de cele aduse din Turcia, de exemplu.
„Lubenita de Gottlob este foarte buna acum, insa oamenii trebuie sa stie cum sa aleaga o lubenita buna din piata. In primul rand, lubenita noastra e proaspata, are codita verde, nu e uscata asa cum putem vedea la lubenitele de import. Cand e codita verde inseamna ca a fost culeasa recent. In al doilea rand, lubenita de import este palita de soare, coaja ei e moale de atata stat in piata sau in supermarket. Si in al treilea rand, dopul are miezul plin, nu e gol la mijloc si este crocant”, a mai spus Gheorghe Nastor.
Cat costa?
Lubenitele de Gottlob nu sunt deloc scumpe. Daca pepenii de la Dabuleni (judetul Dolj) se vand in aceasta perioada pe mai nimic, pe 0,15 lei kilogramul, banatenii sunt mai cumpatati si tin la pret. Asa ca la Gottlob, pretul lubenitei este de 0,50 de lei pe kilogram. Ba chiar a ajuns la 1 leu la inceput. Cat despre pretul lubenitei la festival, ramane la aprecierea producatorului.
„Nu vom impune pret la Festivalul lubenitei. Va dati seama ca va fi acolo atata lubenita incat se va da si pe gratis. Oricum, pot sa va asigur ca se poate manca lubenita pe saturate”, a mai adaugat Nastor.
Istoria pepenelui verde
Se spune ca pepenele verde este originar din Sudul Arficii, unde acesta este deseori intalnit si in salbaticie. Nu se stie cand a fost pentru prima data cultivat, insa exista evidente ca acesta era cultivat de peste 2.000 de ani.
Incepand cu secolul al X-lea, pepenele verde a inceput sa fie cultivat in China, care este astazi cel mai mare producator de pepeni. In secolul al XIII-lea fructul a fost introdus si in Europa.
In Vietnam legendele spun insa ca pepenele a fost descoperit acolo cu mult timp inainte sa fie descoperit in China. Conform legendei, pepenele a fost descoperit de printul Mai An Tiem, fiul adoptat al Regelui Hung. Cand printul a fost exilat in mod nejustificat pe o insula, i s-a spus ca daca va reusi sa supravietuiasca timp de sase luni, va fi lasat sa se intoarca acasa. Printul s-a rugat la divinitati pentru a a-l ajuta. O pasare a zburat pe deasupra lui si a scapat o samanata. Acesta a plantat samanta, care s-a dovedit a fi samanata de pepene.
Fermierii din regiunea Zentsuji, Japonia, au gasit o modalitate de a creste pepeni patrati. Cand sunt mici, fructele sunt puse intr-un cub de sticla si astfel iau automat forma patrata. Pepenilor li s-a dat aceasta forma cu scopul de a fi depozitati mai usor, dar si pentru aspectul deosebit. Pepenii patrati au insa si un dezavantaj: pretul lor este de cel putin doua ori mai mare decat cel al pepenilor obisnuiti.
De-a lungul timpului au fost crescuti si pepeni in forma de piramida iar in viitor se doreste ca aceste fructe sa aiba si alte forme geometrice.
Dieta cu pepene verde
Pepenele verde ajuta la pastrarea unei vederi bune, mult mai usor decat morcovul. Atat pepenele verde, cat si cel galben contin acid folic, unul din elementele esentiale pentru dieta femeilor insarcinate.
Lubenita este un diuretic natural, iar consumul in cantitati rezonabile va duce la scaderea in greutate, dar si la o dezintoxicare, benefica organismului. Miezul pepenelui verde sau galben este un sanatos cocktail de apa (aproape 95%) si zaharuri naturale, toate condimentate cu enzime, acizi organici continuti mai ales in apropierea cojii, de unde si gustul acru, nu foarte agreabil.