TIMISOARA. Pentru ca isi fac meseria in conditii vitrege, sunt afectati de „curentii de aer”, dau nas in nas cu „animale periculoase”, mai exact cainii fara stapan, depun efort, sunt „solicitati si incordati neuropsihic”, politistii locali merita sa… manance bine.
O spun autoritatile locale, care vor pune pe mesele consilierilor locali un proiect de hotarare prin care sa aprobe acodarea normei de hrana pentru angajatii Politiei Locale, incepand din 1 ianuarie 2015.
La un simplu calcul, ar iesi 24 de lei pe zi pentru fiecare agent. Asta inseamna putin peste 2,5 milioane de lei/an pentru hrana politistilor locali, adica aproape 564.000 de euro pentru un an intreg.
Potrivit reprezentantilor Primariei, cadrul legal exista deja: Ordonanta de Urgenta 65 emisa in anul 2014, prin care a fost modificata Legea Politiei Locale 155 din 2010.
Mai nou, legea spune ca, de anul viitor, administratiile publice locale pot acorda oamenilor legii, in limita bugetului, o norma de hrana. Exista doua variante: fie se dau alimente gratuit sau mancare preparata, fie se dau direct banii, iar politistul local decide ce face cu ei si unde mananca.
La Timisoara se vor da banii, pentru ca nu exista o cantina la care ar putea manca oamenii legii, iar o investitie ar presupune o cheltuiala prea mare.
„Asigurarea spatiilor de preparare hrana si servire masa, a spatiilor corespunzatoare pentru depozitare alimente, a dotarilor aferente acestora, precum si a personalului contractual, majorarea consumului de combustibil si alte utilitati implica un efort bugetar suplimentar la bugetul local care nu se justifica”, explica reprezentantii primariei alegerea facuta.
De ce au nevoie politistii locali de alocatie de hrana?
Raspunsul il da tot conducerea Primariei Timisoara: politistii locali participa la activitati specifice de patrulare in zonele de interes operativ si mediile cu risc criminogen. Un exemplu ar fi Podul Michelangelo, unde tot mai multi timisoreni dau atacul la… jardinierele puse pe balustrada podului de primarul Nicolae Robu. Va reamintim ca agentii Politiei Locale au pazit intr-o vreme, zi si noapte, non-stop, si palmierii pusi tot la ordinul lui Robu pe bulevardul Bratianu din centrul orasului.
„De asemenea, acestia participa la mentinerea ordinii si linistii publice cu ocazia unor manifestari cultural sportive, marsuri, mitinguri, campanii electorale, alte evenimente deosebite ce concentreaza un numar mare de persoane si prezinta riscuri si vulnerabilitati pentru ordinea si siguranta cetatenilor, fiind supusi unor riscuri cum sunt: expunerea la conditii meteo (variatii de temperatura, vara – foarte cald, iarna – foarte frig, ploi, ninsori, viscol); curenti de aer datorita lucrului in aer liber; agresiune si relatii neprincipiale cu persoane straine care au intentii antisociale, in timpul indeplinirii sarcinilor de munca; animale periculoase: caini fara stapan; suprasolicitare fizica prin expunerea la efort dinamic prin deplasarea intre diferite puncte de lucru in timpul desfasurarii activitatii (operatie efectuata cu conditionare temporara si frecventa mare); solicitare si incordare neuropsihica (atentie distributiva, concentrare, responsabilitate in formularea deciziilor si aplicarea sanctiunilor, supravegherea obiectivului pe toata durata programului de lucru, decizii dificile in timp scurt pe parcursul incidentelor)”, se mai arata in referatul alaturat proiectului.
Se stie exact ca angajatii Politiei Locale ar avea nevoie de 5.010 calorii per zi. Autoritatile locale s-au ocupat de toate calculele si au concluzionat ca ar fi nevoie de putin peste o jumatate de milion de euro pe an.
„In vederea acordarii normei de hrana personalului Directiei Politiei Locale Timisoara, estimam un necesar de cheltuieli de 2.503.440 lei/an, respectiv 208.620 lei/luna a fi prevazut in bugetul institutiei pe anul 2015”, se arata in referatul ce insoteste proiectul de hotarare. Potrivit Organigramei institutiei, in cadrul Directiei Politiei Locale Timisoara sunt angajate 344 de persoane.
Potrivit reprezentantilor primariei, si alti politisti locali din tara primesc norma de hrana. Decizia va fi luata de consilierii locali, care se vor intalni saptamana viitoare in sedinta de consiliu.