Filmarea soferilor opriti in trafic pentru diferite abateri de catre politistii rutieri este ilegala. Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, spune ca masura incalca protectia imaginii persoanei.
El a declarat ca nu contesta ideea de a folosi astfel de camere de catre Politia Rutiera, dar soferul ar trebui sa-si dea acordul ca sa fie filmat. Avocatul Poporului precizeaza ca fiecare om are dreptul la imagine, fapt garantat de Constitutia Romaniei, dar si de legislatia europeana.
Gheorghe Iancu spune ca politistul care opreste in trafic un sofer ar trebui sa il informeze pe acesta ca este filmat si inregistrat si sa ii ceara acordul.
Cat despre convorbirile telefonice stocate de catre departamentele de relatii cu publicul ale unor companii de telefonie mobila, Avocatul Poporului a raspuns ca nici aceasta practica nu ar fi corecta, invocand din nou acordul persoanei inregistrate.
Un nou proiect al Politiei Romane prevede ca discutiile dintre politisti si soferii opriti in trafic pentru incalcarea regulilor de circulatie vor fi inregistrate atat audio, cat si video, pentru a putea fi folosite ca probe in instanta. Astfel de sisteme sunt montate pe 10 masini ale Politiei Rutiere aflate pe A1 si DN7. Seful Politiei Romane spune ca proiectul vizeaza montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Politiei.