In anexa privind „Normele de dotare cu armament si mijloacele specifice de protectie a politistilor si personalului contractual cu atributii in domeniul pazei bunurilor si a obiectivelor de interes local”, se prevede cate un pistol si cate 24 de cartuse pentru „fiecare politist local cu atributii in domeniul asigurarii ordinii si linistii publice si fiecare personal contractual care desfasoara activitati de paza”. (sursa foto: ssarboss.wordpress.com)
In schimb, pistoalele cu munitie neletala si 30 de cartuse aferente se aloca pentru 40% – 60% din politistii locali.
De asemenea, actul normativ prevede cate un baston de cauciuc pentru fiecare politist local si personalul contractual de ordine publica, precum si cate un baston cu electrosocuri in cazul a 40% – 60% dintre acesti angajati.
„Arsenalul” de autoaparare al viitorilor politisti locali mai cuprinde si cate un „pulverizator de mana cu substante iritant-lacrimogene”.
In dotarea politistilor locali vor mai intra catuse, fluier, radiotelefon portabil si uniforma de serviciu, care cuprinde 34 de piese, pentru timp de iarna si de vara.
Actul normativ reglementeaza si modul de recompensare a politistilor locali: ridicarea unei sanctiuni disciplinare aplicate anterior, felicitarile scrise sau verbale, titlurile de onoare pentru acte de eroism, insemnele onorifice, recompensele materiale.
In acordarea unei recompense trebuie sa se tina seama de comportamentul politistului local premiat, de prestatia profesionala generala a acestuia, dar si de efectul motivator asupra colegilor sai, se mentioneaza in Regulament.
VEZI MAI JOS ATRIBUTIILE POLITISTILOR LOCALI !
Asadar, din 1 ianuarie 2011, dispare Politia Comunitara si se infiinteaza Directia Politiei Locale, care se va afla in subordinea Consiliului Local Timisoara si sub directa coordonare a primarului Gheorghe Ciuhandu.
Practic, noua instituţie va prelua actuala Politie Comunitara, precum si alte structuri din aparatul de specialitate al primarului cu responsabilitati in controlul disciplinei in constructii, protectia mediului si comert.
Conform Legii Politiei Locale 155/2010, institutia se va ocupa de ordinea si linistea publica, disciplina in constructii, afisajul stradal, protectia mediului, comertul, dar va avea si cateva atributii in zona Rutiera. In acest din urma caz, politistii locali vor verifica integritatea semnalizarilor rutiere si vor aplica sanctiuni in ceea ce priveste oprirea, stationarea, parcarea masinilor si accesul interzis, si vor avea dreptul de a dispune ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar sau care incalca normle privind greutatea admisa ori accesul pe unele portiuni de drum. Numai in aceste din urma cazuri, politistii locali vor putea sa ii traga pe dreapta pe soferi. In rest, tot agentii de la Rutiera fiind indreptatiti sa ceara acte la control si sa aplice sanctiuni ori contraventii pentru conducatorii auto.
Politistii Locali vor mai avea drept atributii constatarea de contraventii si aplicarea de sanctiuni in privinta pietonilor, biciclistilor, conducatorilor de mopede sau carute.
Finanţarea Politiei Locale va fi asigurata din venituri proprii si subventii de la bugetul local. Institutia va avea un director si 3 adjuncti.