PSD si Alianta de Centru-Dreapta PNL-PC decid sa puna bazele juridice ale unei platforme politice comune, care sa aiba ca scop fundamental elaborarea, adoptarea si implementarea, pâna in 2019, a unei agende publice.
Potrivit social-democratului, agenda politica este deschisa oricarui partid democratic din România, daca va fi de acord cu obiectivele propuse: reformarea institutiilor statului, refacerea sistemului economic al tarii, combaterea somajului si stabilirea, ca prioritate absoluta, crearea de noi locuri de munca, implementarea legislatiei fiscale de tip stimulativ, depolitizarea si declientizarea structurilor administratiei centrale si locale, dar si refacerea rolului si prestigiului Parlamentului.
„Stiu ca este complicata o apropiere intre doua partide mari ca PSD si PNL, cu istorii si experiente atât de diferite si complicate. Dar, in acelasi timp, refuz sa cred ca doi oameni rationali si bine intentionati nu se pot intelege! Mai ales acum, dupa clarificarea pe zona de dreapta prin formarea ACD (o miscare din care, sincer, cred ca au câstigat si PSD, si PNL, si PC, ceea ce e foarte bine). si refuz sa cred ca doua forte politice atât de importante nu pot gasi o baza comuna care nu doar sa distruga ceva – sistemul pedelist basescian – ci si sa construiasca un nou model de societate, atât de necesar azi pentru România”, scrie Ponta, pe blog.
Cât despre mecanismele de colaborare intre cele doua formatiuni, PSD si ACD, liderul social-democrat noteaza: in primul rând, PSD si ACD vor desemna candidati comuni pentru alegerile privind functia de presedinte al Consiliului Judetean si de primar al municipiului resedinta de judet. Apoi, PSD si ACD vor avea candidati comuni pentru presedintia Senatului si Camerei Deputatilor, si pentru presedintia comisiilor parlamentare. Mai mult, PSD si ACD vor avea un candidat comun pentru functia de presedinte al României in persoana care indeplineste cel mai bine asteptarile electoratului si va milita pentru indeplinirea obiectivelor agendei 2019. in acelasi timp, noteaza Ponta, cele doua formatiuni vor avea un candidat comun pentru functia de prim ministru.
„PSD si ACD vor forma un guvern comun. Structura si componenta guvernului va fi propusa de un grup de lucru coordonat de catre presedintii celor doua formatiuni si va fi aprobat de forurile statutare”, explica Ponta.