TIMISOARA. Porneste in sfarsit renovarea fatadei unui obiectiv principal al Timisoarei, Palatul Culturii.
Refacerea fatadei Operei din Piata Victoriei este o prioritate, insa s-a asteptat mult dupa un aviz de la Ministerul Culturii, care acum a venit, a anuntat primarul Nicolae Robu.
Operatiunea de reabilitare va avea loc in etape. Prima dintre acestea consta in identificarea punctelor slabe de sub suprafata de travertin, dupa care se va trece la renovarea propriu-zisa.
Nu se va reveni la infatisarea austriaca pe care Opera o avea in vremurile de odinioara.
„Am primit in sfarsit aviz de la Ministerul Culturii pentru Palatul culturii, cladirea Operei. Interventia va urmari conservarea materialului, asta inseamna placaj de piatra. Se va prezenta solutia de curatare. Se va reveni insa la avizare cu fazele de proiect tehnic si documentatie executie. A fost nevoie de foarte multa documentatie pentru a se pronunta acest aviz. Proiectul e vechi in forma initiala. Acum proiectantul trebuie sa mai faca niste ajustari si cu documentatia finala se va merge spre avizul final. Licitatia de anul trecut ramane valabila. Nu s-au cerut modificari la operatii, dar trebui sa intre in concordanta„, a declarat primarul Nicolae Robu.
Reparatiile vor fi facute exclusiv la fatada si se va merge pe ideea pastrarii tuturor placilor care sunt in stare buna.
„Cele care sunt bune vor fi pastrate, cele care vor fi degradare, vor fi schimbate. Nu s-a mers pe solutia schimbam tot, ci sa se analizeze fiecare placa in parte. Noi ne-am gandit sa schimbam tot, pentru ca poate peste 10 ani cele vechi sa nu mai fie bune. Cei de la monumente se focuseaza mai mult pe pastrarea a ceea ce este vechi. Este de asteptat sa nu fie modificari valorice ale lucrarilor care sa conduca la nevoia unei alte licitatii. Nu putem sa depasim suma licitata. Pot fi renuntari la anumite lucruri, suplimentari la altele, dar in cadrul sumei„, a precizat edilul sef al Timisoarei.
Primarul Nicolae Robu a anuntat ca in primavara vor demara lucrarile la fatada Operei, iar termenul de executie pentru actualizarea proiectului tehnic si a documenatiei de executie e de 45 de zile. Dupa ajustarea documentatiei, aceasta va fi inaintata Ministerului Culturii pentru a fi avizata din nou.
Constructia cladirii Palatului Culturii a inceput in 1871, dupa planurile renumitilor arhitecti vienezi Helmer si Fellner (constructori a numeroase sali de teatru din Europa – Budapesta, Viena, Odessa) si a fost terminata in 1875. Prima reprezentatie inaugurala a avut loc la 22 septembrie 1875 (in limba maghiara), respectiv la 25 septembrie 1875 (in limba germana).