TIMISOARA. Caminul 11 din Complexul Studentesc din Timisoara a fost impodobit cu o pictura murala de mari dimensiuni cu Dan Paltinisanu, legenda Politehnicii Timisoara si omul care da si numele principalului stadion al orasului.
CITESTE SI: Timisoara, din nou gazda Cupei Mondiale de junori la floreta feminin
Pictura a fost realizata pe cladirea aflata la intersectia strazilor Daliei si Alexandru Vaida Voievod si a fost dezvelita in prezenta lui Dan Paltinisanu, fiul celui supranumit de suporteri ‘Tata Mare’, dar si a copilului acestuia.
Fostul castigator al Cupei Romaniei la baschet a apreciat creatia, realizata dupa o fotografie a tatalui sau.
“Bineinteles ca e o mare bucurie pentru mine, mai ales pentru ca e in Complexul Studentesc, locul unde mi-am petrecut studentia, caminul de aici imi e binecunoscut. E un loc care e legat cumva și de stadion, care e aproape, cu atat mai mult cu cat multi dintre studenti luau calea arenei pentru meciuri. Cand am vazut muralul prima data mi-am adus aminte ca am acea fotografie cu tata, care a servit drept model și pot sa spun ca seamana foarte bine, artistul a facut o treaba foarte buna. Poli, pentru mine, inseamna enorm pentru mine. Am crescut cu Poli in casa, cu meciurile lor, am fost pe stadion de mic copil, iar faptul ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la infiintare nu poate fi decat un moment de mandrie. Aș vrea sa le urez multi ani celor de acolo, sa ne vedem cat mai multi pe stadion sanatoși și sa se recreeze acea atmosfera care era odata, pentru ca și cei mai tineri, cum e fiul meu de pilda, sa inteleaga ce inseama Poli cu adevarat!”, a spus Dan Paltinisanu.
Pictura ii apartine lui Viktor Void, un ilustrator urban si graphic designer originar din Birmingham.
Pictura a fost creata in cadrul festivalului Sport21 si este dedicat Centenarului Politehnicii, care va fi sarbatorit in acest final de saptamana.
Cine a fost Dan Paltinisanu
Format tocmai de Dinamo, longilinul fundas avea sa vina, impreuna cu multi alti jucatori in sezonul 1973-1974, pentru a pregati un nou an de prima liga, dupa ce echipa obtinuse a patra promovare din istorie. La scurt timp, datorita seriozitatii si abilitatilor sale extraordinare de fundas-golgheter, ‘Tata Mare’, asa cum era alintat de stadion, a devenit idolul publicului si capitanul echipei.
Timisoara dadea in aceea perioada peste jumatate din formatie la nationala universitara, care castiga in acele timpuri doua campionate mondiale la rand, unul chiar in fata Frantei, pe terenul acesteia. Poli era in a doua jumatate a deceniului 7 una dintre echipele bune ale campionatului, avea prezente pe podium, pierduse o finala de Cupa, in fata Jiului in 1974, juca in cupele europene, acolo unde magicul fundas al Timisoarei a reusit 4 goluri, fiind inca golgheterul echipei din acest punct de vedere. Lipsea totusi un trofeu, care avea sa vina la finele sezonului 1979-1980. Atunci, Timisoara pleca cu sansa a doua in meci, pentru ca adversarul era Steaua lui Tudorel Stoica, Marcel Raducanu, Anghel Iordanescu, etc, si chiar organizatorii au batut pe Cupa numele echipei bucurestene. Totul incepuse bine pentru favoriti care deschisesera si scorul, insa Visan, un alt fundas celebru al alb-violetilor a marcat singurul sau gol intr-o competitie oficiala si a trimis meciul in prelungiri.
Paltinisanu si-a luat din nou rolul de capitan in serios si a inscris golul victoriei spre surprinderea specialisitilor. 2-1 pentru Poli si a in dimineta zilei urmatoare mii de timisoreni i-au asteptat pe jucatori la Gara Mare pentru a le multumi pentru trofeu si a le canta „multi ani traiasca”. Poli urma sa mai joace doua finale de Cupa, pierdute in fata Craiovei, dar cireasa de pe tort a pus-o tot „Tata Mare” care inscria pentru 1-0 in meciul cu Celtic si Poli elimina una dintre campioanele batranului continent.
Dupa ce si-a incheiat activitatea de jucator, Paltinisanu s-a apucat de antrenorat, pregatind copiii de la CFR. Din pacate, o boala necrutatoare avea sa-i stopeze prematur viata la doar 44 de ani. In urma lui au ramas insa o gramada de amintiri frumoase, trofee, Marele Oval timisorean care-i poarta numele, dar si un copil talentat, care a facut istorie intr-un alt sport, baschet.