Cascada Bigar, desemnata de publicatia online The World Geography din SUA drept cea mai spectaculoasa cascada din lume, ascunde si legende ce te vor face sa vibrezi, si pe care putini oameni le cunosc.
Cascada Bigar se gaseste la marginea drumului care leaga Anina de Oravita, in judetul Caras-Severin, pe Valea Minisului, chiar in locul pe unde trece imaginara Paralela 45. Ea este pe teritoriul comunei Bozovici.
Cu 200 de metri inaintea cascadei, dinspre Oravita inspre Anina este amenajata o parcare cu aproximativ 50 de locuri, de catre Romsilva si e gratuita, astfel ca turistii isi pot lasa linistiti mainile acolo. Apoi, o iau pe jos pe drumul spre cascada, pe marginea soselei ce serpuieste prin padurea strajuita de stanci. Peisajul iti taie respiratia, iar plamanii iti sunt rasfatati de aerul tare si proaspat.
Chiar langa Cascada Bigar au fost amenajate un podet si un foisor. La traversarea pe podet un barbat taie bilete si incaseaza cate cinci lei de la fiecare vizitator. Acelasi om le spune turistilor ca mai pot vizita si Izbucul Bigar ori Grota Bigar, aflate cativa metri mai sus, deasupra faimoasei cascade.
Drumul pana la cele doua obiective dureaza aproximativ 10 minute si serpuieste pe langa raul care apoi se revarsa peste muschiul verde crescut pe stanca ce a devenit deja protagonista a mii si mii de fotografii ce au facut inconjurul lumii. Turistii trebuie sa fie incaltati adecvat, in pantofi sport, deoarece au de parcurs o carare de munte, cu multe pietre colturoase.
Legendele zonei Bigar au fost tesute din itele unei povesti de iubire cutremuratoare. Cum s-a transformat parul unei fecioare indragostite in cascada pe care luneca lacrimi
Izvorul sau Izbucul Bigar ce tasneste din munte si se pravale cu zgomot are o legenda pe care o stiu mai cu seama femeile din Valea Almajului. Ea este strans legata de istoria Grotei sau Pesterii Bigar, aflata la cativa metri mai sus de izvor.
„Demult, tare demult traia, pe meleagurile mirifice ale Vaii Almajului, o familie de tarani foarte pretuita de locuitorii acestor tinuturi. Barbatul era om gospodar si cinstit, iar sotia lui, de o frumusete rar intalnita, incat i se dusese vestea in tot tinutul.
Singura lor amaraciune era lipsa unui urmas care sa le duca numele mai departe si sa le vegheze batranetile.
Intr-o noapte, femeii i se arata in vis o vrajitoare care-i spuse ca, doar daca va bea apa de la izvorul de sub stanca asezata la granita dintre lumi, va ramane insarcinata, dar o preveni ca, de va naste o fata, acesteia nu-i va fi ingaduit niciodata sa se indragosteasca, daca va dori sa traiasca.
Femeia, deznadajduita, asculta de spusele batranei vrajitoare din vis. Merse la izvor si bau apa fara sa mai stea mult pe ganduri. Nu dupa multa vreme, nascu o fata.
Copila lumina viata parintilor sai si fermeca cu privirile orice fiinta omeneasca ce statea in preajma-i.
Zilele treceau una dupa cealalta si copila zglobie deveni o fecioara ravnita de toti flacaii tinutului, insa inima fetei tanjea dupa unul singur, dupa Bigar, un flacau chipes si harnic.
Simtind primejdia mortii, care ameninta asupra copilei lui, tatal fetei, nadajduind sa o faca sa-l uite pe flacau, dar mai ales sa uite de dragostea nestapanita care-i cuprinsese inima, o inchise in grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigatele de disperare ale fecioarei fura auzite de vrajitoarea care salasluia in cealalta lume, stiuta ca Taramul Regasirii Dorului.
Atrasa de tipetele fetei si induplecata de suferinta fara margini a acesteia, vrajitoarea ii sopti: ,,Singurul lucru pe care pot sa-l fac pentru tine e sa-ti transform parul intr-o cascada pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei il va aduce pe cel care-l iubesti aproape de tine, dar, te previn, nu veti putea niciodata trai in aceasta lume. El va trebui sa moara inecat in lacrimile tale si tu vei muri odata cu el, spre a renaste apoi, in cealalta lume, in Taramul Regasirii Dorului, numai acolo, ceea ce ti-a fost harazit la nastere nu se va implini”.
Toate se petrecura, intocmai cum sortise vrajitoarea. Flacaul veni, se arunca in apele cascadei, fermecat de vuietul mangaietor al acesteia, fata se stinse si ea odata cu el. Se intalnira in cealalta lume, a Taramului Regasirii Dorului, singurul loc in care iubirea lor se putea implini, iar cascada ramase marturie a unei iubiri care-a invins limitele fiintei umane, dar si a faptului ca dragostea inseamna fericire si sacrificiu deopotriva.
De atunci, indragostitii, spre a-si pecetlui dragostea, dar si pentru a avea parte de iubirea vesnica, absoluta, vin sa bea apa din cascada ce poarta numele flacaului Bigar„, noteaza reperealmajene.ro.
Asadar, ceva mai sus de izvor, la doar cativa metri este amenajat un podet din lemn care strabate raul de pe un mal pe celalalt, apoi e montata o scara ce duce aproape de Grota sau Pestera Bigar, in care a fost inchisa fata indragostita. Ca sa ajungi aici trebuie sa mai urci cativa metri pe stanci, iar pentru cei mai putin indemanatici a fost montata o mana curenta, in fapt o franghie prinsa in stanca, numai buna de sprijin.
Cu putin noroc, turistii care ajung in zona Cascadei Bigar ar putea, in drumetiile lor, sa intalneasca animale si pasari din specii protejate. In padurile si pe stancile din jur isi fac veacul mierla de apa, vipera cu corn, salamandra si racul de ponoare.