86 dintre cele mai frumoase evantaie dintr-o colectie particulara sunt expuse la Muzeul de Arta din Timisoara. De la evantaie miniaturale la cele din pene de strut si de la cele europene la cele provenite din Extremul Orient, evantaiele expuse spun o poveste cu parfum de epoca.
Colectia de evantaie a doamnei Aurelia Veronica Filimon cuprinde 200 de exemplare şi este unica in Romania. In cadrul proiectului prin care Muzeul de Arta din Timisoara promoveaza colaborarile cu colectionarii particulari, 86 dintre acestea sunt expuse intr-una din salile Palatului Baroc.
Eleganta, distinsa şi plina de verva Aurelia Filimon le-a povestit celor prezenti la vernisajul expozitiei franturi dintr-o istorie fascinanta. Se spune ca regina Elisabeta I avea o colectie impresionanta de evantaie, dobandite insa prin mijloace mai putin obisnuite. Regina ar fi avut multi amanti, iar singurul cadou care-l accepta de la acestia erau evantaiele. Asa incat curtezanii se intreceau sa-i daruiasca evantaie care mai de care mai pretioase, incrustate cu nestemate scumpe, poleite cu aur sau argint. O alta regina, Victoria, avea şi ea o colectie de evantaie dar de data aceasta criteriul adunarii lor era cu totul altul. Regina Victoria colectiona doar piese care apartinusera unor oameni celebrii.
Cele mai vechi evantai al colectiei dateaza din secolul al XVIII-lea. De exemplu, un evantai pe schelet de fildes, incrustat cu motive florale in folie de aur şi argint, cu paiete colorate, foaia din matase alba şi cu un medalion reprezentand o doamna cu mandolina, a fost fabricat in anul 1780.
Cele mai mici evantaie expuse la Muzeul de Arta au intre 5 şi 7 cm. Unul dintre ele provine din Japonia, iar foaia de hartie pictata este sustinuta de un schelet din bambus. Altul este compus din cinci placi metalice cu minifotografiile unor obiective turistice: Lacul Rosu, Castelul Bran, Tusnad şi Constanta.
Evantaiele expuse au povesti fascinante. Unele poarta autografele unor personalitati importante, cum ar fi Regina Maria. Altele sunt create special pentru copii, pentru persoane varstince,pentru a fi purtate la biserica sau la inmormantari.
Si materialele din care sunt confectionate sunt extrem de variate. De la pene de strut, flamingo sau cocos de munte la dantele pe suport de fildes, sidef, lemn de santal şi abanos, pictate, brodate sau dantelate.
Colectionara Aurelia Veronica Filimon i-a indemnat pe toti cei care au vizitat expozitia in seara vernisajului sa-I urmeze exemplul astfel incat : “Pana veti ajunge sa primiti pensia aceea mare pe care o asteptati, sa aveti şi o colectie care sa va incante sufletul. Nu colectionati insa obiecte gen cutii de chibrituri, ci obiecte care au tangenta cu arta, pentru ca acestea sunt cele mai frumoase”.
Tot in cadrul expozitiei de evantaie, la dispozitia vizitatorilor sta şi un ghid cu semnificatia ascunsa a gesturilor prin care, cu ajutorul evantaiului, pot fi trimise mesaje. Metoda era folosita de tinerele care incercau astfel sa evite vigilenta parintilor şi sa le transmita celor dragi, pe furis, un mesaj.
Expozitia “Evantaie de ieri si de azi” poate fi vizitata la Muzeul de Arta din Piata Unirii pana in 10 octombrie.
Foto: Virgil Simonescu