Opinia Timisoarei

Povestea legendarei formatii PRO Musica din Timisoara merge mai departe, in cinema. Incep filmarile. Foto

TIMISOARA. Proiect ambitios la Timisoara, unde urmeaza sa fie realizat un film documentar despre istoria trupei PRO Musica. Titlul provizoriu este PRO Musica 5.0, iar filmarile se vor desfasura la Timisoara.

CITESTE SI: Zeci de ambasadori straini la Timisoara, fata in fata cu reprezentanti ai mediului de afaceri local. ‘Produs in Banat’, la Consiliul Judetean Timis

Echipa de proiect este formata din Gheorghe Sfaiter – regia artistica, Vlad Dobos – asistent de regie, Marian Odangiu – scenariul, Rafael Vasilcin si Olimpiu Vuia – directori de imagine, Valentin Beleiu – editor imagine, Aurelian Scorobete – grafica cinetica, Pavel Veres – grafic design, Sebastian Ciocan – sunet, Bojita Ilici – machiaj, Lucian Ciorba – producator executiv, Ilie Sarbu – producator general.

Documentarul va fi produs de Asociatia Salvati Patrimoniul Timisoarei, cu sprijinul SC Constructim SA, firma care s-a ocupat de o serie intreaga de proiecte de reabilitare de cladiri istorice fabuloase din zestrea orasului si continua sa o faca.

PRO Musica 5.0 va fi un documentar artistic-muzical cu elemente de docu-drama, ce are ca tema istoria prezentei grupului timisorean ”PRO Musica” in spatiul culturii romane de-a lungul unei jumatati de secol, de la inceputul anilor ’70, pana in prezent.

 

„Proiectul se intemeiaza, in principal, pe evocarile, confesiunile si opiniile principalilor componenti ai grupului, filmate in anul 2023, cu o abordare retrospectiva. La acestea se adauga reconstituirile teatralizate cu actori (docudrama), parerile si marturiile unor muzicieni care s-au integrat, intr-un moment sau altul, in grup, colaboratori, intelectuali, personalitati sau simpli iubitori si admiratori ai formatiei, sustinute de un bogat suport sonor si vizual, secvente de arhiva din concertele grupului si/sau din afara lor, fotografii, videoclipuri, afise, cataloage, pliante, documente etc”, au transmis organizatorii.

In documentar vor fi consemnate premierele absolute ale grupului: prima opera folk din istoria muzicii romanesti; primul concert rock organizat in Romania intr-un spital de psihiatrie; participare la toate cele noua editii ale Festivalului ”Tim Rock”; singura trupa rock din Romania a carei lucrare in versiune scenica a avut parte de 11 vizionari ale cenzurii comuniste şi apoi a fost interzisa; primii muzicieni, componenti ai grupului PRO Musica, ce au cantat in public, in fata a peste 100.000 de manifestanti, impotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu (cu dictatorul la acea data inca la putere) in primul oras liber din Romania (20 decembrie 1989); prima trupa rock a carei compozitie (piesa ”Timisoara”) a devenit, prin Hotarare de Consiliu Local, imn oficial al unui municipiu mare (Timisoara); piesa ”Timisoara” este primul disc single privat aparut in Romania; cvadruplului album Stepan Project ”Lumina” este primul DVD muzical produs in Romania care are ca norma de sunet si Dolby Surround 5.1.; primul concert rock in aer liber sustinut vreodata in Estul Europei, de o maxima complexitate, intr-un penitenciar din Europa de est.

„Filmul insumeaza mai multe concluzii, mai multe mesaje. Cred ca dorinta cea mai mare este ca muzica noastra, atat cat a fost ea in 50 de ani, sa transpara in mod foarte bine in film, sa apara ce am realizat noi in 50 de ani cu toate premierele pe care le avem pe plan national. Dimensiunea de care vorbesc eu acum se vrea reliefata fara scuze de rigoare sau fara patetisme ca domnule a fost foarte greu, dar ne-am inhamat. Noi ne-am facut treaba. Cred ca vor fi intr-o doza justa despre cum arata societatea romaneasca capabila de a gestiona un fenomen cum este muzica rock. (…) Apogeul cantatului impotriva regimului comunist a fost in 20 decembrie (n.r/ 1989) cand am cantat Hora Unirii si Desteapa-te romane in balconul Operei, doua cantece interzise cu Ceausescu la putere. Inainte de Revolutie, a canta impotriva lor nu inseamna doar a canta Jos comunismul!, inseamna ca canti si texte care frizau si o biblioteca citita, anumite cunostinte pe care trebuia sa le ai. Ganditi-va ca se canta atunci cincinalul in patru ani si jumatate si tot felul de texte neghioabe, natangi, care sunt depasite doar de textele actuale”, a declarat Ilie Stepan, liderul PRO Musica.

Filmul documentar va avea 105 minute, iar castingul deja a fost facut. Vor participa mai ales actori de la Facultatea de Muzica si Teatru a UVT. Este posibil ca documentarul sa fie finalizat chiar in toamna acestui an.

Exit mobile version