Opinia Timisoarei

Povestea stranie a unui tanar care s-a retras in munti, in vestul tarii, pentru a-si ingriji cultura de cannabis

epa02310452 A worker tends to cannabis plants at a growing facility for the Tikun Olam company near the northern Israeli town of Safed on 31 August 2010. In conjunction with Israel's Health Ministry, the company currently distributes cannabis or Marijuana for medicinal purposes to over 1,800 people to help relieve pain caused by various health conditions. EPA/ABIR SULTAN ISRAEL OUT

Intr-o casa batrana, intr-un sat de munte, procurorii DIICOT aveau sa gaseasca o plantatie de cannabis cu totul iesita din tipare. Proprietarul era un tanar care s-a dedicat unei pasiuni pentru care, in cele din urma, judecatorii aveau sa gaseasca toata intelegerea.

CITESTE SI: Veste buna de pe piata imobiliara la Timisoara pentru cei aflati in cautarea unei locuinte. Ce apartamente sunt mai ieftine 

Aproape sapte kilograme de cannabis au confiscat procurorii de la hunedoreanul Dacian Vinca. Povestea sa este cu totul neobisnuita.

Dacian Vinca are 29 de ani, iar in ultimii ani a facut o pasiune pentru cannabis. A inceput sa cultive plantele in casa lui din Cerisor, un sat de munte aflat la circa 30 de kilometri de Hunedoara, insa cultura care continea circa 80 de plante, cu greutatea de aproape sapte kilograme i-a fost confiscata in urma unor perchezitii. Adus in fata instantei, tanarul a recunoscut acuzatiile de detinere de droguri de risc, relatand ca nu a vandut nimanui cannabis, ci doar a dorit sa dezvolte plante care sa poata fi utilizate ca tratament medical in cazul unor boli grave, incurabile.

Tribunalul Hunedoara l-a achitat pe tanar pentru infractiunea de trafic de droguri de risc si i-a aplicat pedeapsa de 100 zile amenda a cate 20 lei, adica 2000 lei amenda pentru infractiunea de detinere de droguri de risc pentru consum propriu fara drept.

In casa tanarului cercetator, oamenii legii au gasit instrumente si mai multe agende cu notite, observatii etc., unele inca din anul 2014, precum si articole descarcate de pe internet in care era prezentata utilitatea cannabisului ca medicament in tratarea unor boli rare.

„Instanta a stabilit ca tanarul locuieste singur intr-o zona relativ izolata, in satul Cerisor, in conditii de izolare autoimpusa. Munceste o suprafata de teren, din care obtine cele necesare traiului. in vara anului 2017 a infiintat o cultura de 79 plante de cannabis, o parte cultivate in curte iar o parte in interiorul locuintei, in recipiente din plastic, cu asigurarea iluminarii si irigarii artificiale. Organele de urmarire penala au aflat despre existenta culturii, si, dupa o prealabila monitorizare a activitatilor inculpatului, au solicitat autorizarea unei perchezitii domiciliare la locuinta acestuia, perchezitie pe care au efectuat-o la data de 11 septembrie 2017, cand au descoperit 79 plante de cannabis din care a rezultat, dupa recoltare, cantitatea de sase kilograme de frunze de cannabis uscate si 413,2 grame fragmente de plante de cannabis. Au fost gasite radacini ale unor plante de cannabis cultivate in anii anteriori – 19 bucati – precum si insemnari intr-o agenda apartinand inculpatului. Aceasta contine observatii privind evolutia si dezvoltarea plantelor. De asemenea, a fost descoperita o camera video despre care inculpatul a relatat ca o utiliza pentru a filma plantele in diverse stadii de crestere, in vederea unor studii asupra acestora. La ultimul termen de judecata, inculpatul a depus o bogata documentatie descarcata de pe internet, privind utilizarea cannabisului ca medicament, documentatie din care rezulta faptul ca si in Romania exista persoane care sufera de afectiuni grave sau care au in intretinere persoane ce sufera de boli grave iar aceste persoane fac demersuri, chiar prin intermediul unor asociatii de pacienti, pentru legalizarea utilizarii produselor derivate din cannabis ca medicament. Din prestatia sa in fata instantei, din inscrisurile depuse, rezulta ca inculpatul crede cu sinceritate in faptul ca substantele extrase din plantele de cannabis pot fi utile ca medicamente”, se arata in motivarea sentintei, citata de zhd.ro.

CITESTE SI: ‘Vreti ajutor social? La munca!’ Primaria din Banat care i-a pus la treaba pe cei care traiesc din ajutoare de la stat 

La individualizarea pedepsei, cea mai usoara permisa de lege, si la decizia de a amana aplicarea pedepsei, magistratii au avut in vedere faptul ca tanarul nu a prezentat pericol pentru nimeni, nici macar pentru el insusi. Nu are antecedente penale, a trait izolat, a avut contacte reduse chiar cu propria familie. Nu a exercitat prin fapta sa influente negative asupra vreunei persoane.

Mai multe despre aceasta poveste aflati pe zhd.ro.

Exit mobile version