TIMIS. Bucurie mare in comuna timiseana Peciu Nou. Liceul din localitate s-a situat pe locul cinci in clasamentul promovabilitatii la Bacalaureat, la nivel judetean, surclasand licee de elita din Timisoara.
52 de elevi de la Liceul Teoretic din Peciu Nou au sustinut Bacalaureatul, in acest an, iar rata de promovabilitate a fost de 94,23%. Mai buna decat in multe dintre liceele renumite din Timisoara. De exemplu, Liceul Teoretic “Grigore Moisil” s-a situat pe locul sase, cu o rata a promovabilitatii de 94,12% iar Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” pe locul sapte, cu 94,07%.
“Nu este un caz singular, razlet. Acum 7 ani, promovabilitatea a fost de 100%. De atunci şi pana acum, mereu, promovabilitatea a fost foarte buna, mereu de peste 90%. Ii cunosc pe foarte multi dintre ei şi pe parintii lor. S-au straduit şi au facut o treaba foarte buna. Merita toate felicitarile” spune Ioan Farcalau, primarul comunei Peciu Nou.
„Geniile nu trebuie neaparat sa se nasca la oras”
Profesorii de la Liceul Teoretic din Peciu Nou sunt bucurosi sa dezvaluie de buna voie „secretul” acestei reusite. Reteta gloriei de la Bacalaureat consta in multa munca si in seriozitatea cu care au tratat elevii acest examen.
„Nu este vorba despre nici un secret. Lucrez in aceasta scoala din 1990 si stiu ca am avut, in fiecare an, rezultate bune si foarte bune. Munca, in primul rand, legatura buna dintre profesori si elevi, faptul ca-i cunoastem bine, suntem multi titulari in scoala, toate acestea genereaza rezultate foarte bune. Geniile nu trebuie neaparat sa se nasca la oras. Si la sat pot exista copii foarte buni care au dreptul la educatie la fel ca si cei de la oras ” sustine Stefan Drinceanu, profesor de fizica la Liceul Teoretic Peciu Nou.
„ Secretul consta in munca. Atat din partea copiilor, cat si din partea cadrelor didactice. Nu ar trebui sa ne mire faptul ca un liceu de la sat are asemenea performante. Din contra, ar trebui sa ne bucure. Simularea examenului a fost extrem de importanta. Eu sunt de parere ca daca simularea este mai dificila ii abmitioneaza si scoate din copii ce este mai bun. Stim unde mai avem de lucrat, iar copiii sunt familiarizati cu atmosfera de examen si tipul de subiecte” spune Andrada Comsa, profesor de matematica la Liceul Teoretic din Peciu Nou.
Liceul Teoretic de la Peciu Nou nu a fost centru de examinare, asa incat varianta in care profesorii si-ar fi avantajat elevii este exclusa. Copiii au sustinut probele scrise cot la cot cu elevi din licee de elita, iar notele la Bacalaureat au fost apropiate de mediile obtinute la clasa. In plus, nu toti cei care au plecat la drum spre absolivrea liceului au ajuns sa dea Bacalaureatul, asa incat a avut loc un fel de triere preliminara care a facut ca in examen sa intre elevii cu adevarat buni.
„Nu trebuie uitata nici trierea care s-a facut de-a lungul celor patru ani de liceu. 12 copii care au intrat in clasa a IX-a dar nu au terminat acum clasa a XII-a, 3 copii care au terminat clasa a XII-a dar nu s-au inscris la Bacalaureat. Daca aceasta triere nu ar fi fost facuta, ma gandesc ca si procentajul de promovabilitate la Bacalaureat ar fi fost mai mic” considera marioara Cobrac, directorul Liceului Teoretic Peciu Nou.
In aceste conditii elevilor de la Peciu Nou Bacalaureatul nu li s-a parut un obstacol de netrecut. Ei spun ca subiectele li s-au parut de dificultate medie si le-a fost usor pentru ca au invatat materia din timp si nu au lasat totul pe ultima suta de metri.
Liceul Teoretic din Peciu Nou are specializarea Stiintele Naturii, iar profesorii au organizat ore suplimentare de pregatire cu elevii, pana in ajunul Bacalaureatului. Ei spun ca sunt siguri ca elevii lor vor face fata cu brio şi examenelor la facultate, pentru ca sunt inteligenti si bine pregatiti.