Opinia Timisoarei

Povesti si legende, adunate in secole de istorie, ce abia asteapta sa fie spuse turistilor, aproape de Timisoara

TIMIS. Ziduri mancate de timp, ce au vazut lupte crancene, dar si dueluri pentru onoare ori au auzit povesti de dragoste si legende cu fantome se afla la jumatate de ora de mers cu masina de Timisoara si nu multi le cunosc istoria, nici macar localnicii.

CITESTE SI: O minunatie. Poiana plina de flori langa Timisoara. Cum ajungi acolo Harta si foto

Fosta cetate din Ciacova a fost ridicata la finele secolului XIV insa in prezent din ea a mai ramas doar un turn, martor al intamplarilor din trecut ce au marcat cetatea care se numea Chaak.

Turnul fostei cetati, sau Cula, cum ii spun banatenii, are patru nivele, este construit pe plan dreptunghiular, cu contraforturi pe colt. Are 23,70 de metri in inaltime si este zidit din caramida, iar fundatia are mai bine de 4 metri adancime.

Cula fostei cetati de la Ciacova urmeaza sa fie restaurata si pusa in valoare pentru turisti in cadrul unui proiect amplu, cu finanatare europeana, aprobat anul trecut, in valoare de peste 5 milioane de lei.

Pana atunci, insa, reprezentantii Directiei Judetene pentru Cultura se ocupa sa instruiasca ghizii turistici, viitoarele calauze ale turistilor, in Timis.

Chaak – cetatea uitata isi propune sa spuna povestea locului, a arhitecturii unicat si a descoperirilor arheologice din zona.

‘Sunt workshopuri adresate in special ghizilor turistici. De ce acestora? Pentru ca am constatat ca patrimoniul arheologic lipseste cumva din povestea lor spusa turistilor care vin in Timiosoara. De ce este oarecum simplu pentru ca cercetarile arheologice facute de-a lungul timpului in Timisoara sau in alte localitati din Timis sunt mai greu accesibile pentru ei. Se publica in articole de specialitate dar nu ajung la publicul larg. Se adreseaza in aceeasi masura si comunitatii locale care este interesata de patrimoniul pe care il au acolo. De ce Ciacova? Pentru ca este un oras mai putin vizitat desi are un patrimoniu foarte impresionant si arhitectural, dar si arheologic. In plus, in ultimii 5 ani s-au facut tot felul de proiecte acolo, de la arheologie pana la arhitectura care au adus, sa zicem, informatii noi, iar comunitatea locala trebuie sa stie ce se intampla in localitatea lor’, a spus Victor Bunoiu, consilier DJC Timis si coordonator al evenimentului.

Evenimentul Chaak – istoria uitata are loc pe 18 aprilie, in in biserica romano-catolica din Ciacova Ciacova, de la ora 10.00.

Acesta este cel de-al doilea organizat de DJC Timis pentru ghizii turistici, iar astfel de momente vor fi puse la cale pe tot parcursul anului.

Exit mobile version